piątek, 4 października 2013

Kotlety pieczone z pomidorami i tymiankiem

Ostatnio najbardziej lubię formę przygotowania obiadu z wcześniej podsmażonych kawałków mięsa, doprawionych na ciepło i podpieczonych dodatkowo w piekarniku. To szybka opcja, nie wymagająca długiego marynowania, temperatura pozwala szybciej pochłonąć smak marynaty przez mięso. Dziś znów eskalopki ale mogą to być dowolne kotlety z wieprzowiny. Z pomidorkami koktajlowymi, które po upieczeniu stają się słodkie i kwaśne. Tymianek to moja ulubiona przyprawa, idealnie tu pasuje.


Składniki:
  • 6 eskalopek
  • gałązka pomidorów koktajlowych
  • garść świeżego tymianku
  • czosnek suszony
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta chilli
  • sól
  • oliwa z oliwek (do sosu i do smażenia)

Przygotowanie:

Eskalopki osuszyć na papierowym ręczniku. Oliwę rozgrzać na dużej patelni i obsmażyć kotlety na złoty kolor.
Piekarnik nagrzać do 180 C.
Sok z cytryny, czosnek, chilli i sól wymieszać aż sól się rozpuści. Dodać oliwę (tak, aby podwoić objętość marynaty).
Obsmażone, gorące eskalopki zalać marynatą i wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i obsypać gałązkami tymianku. Na wierzchu położyć pomidory.
Piec w piekarniku ok 25 - 30 minut, aż pomidorki będą miękkie.

Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Jeszcze letnie smaki, pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda apetycznie :)
    wiem, że nikt nie przepada za zostawianiem linków do siebie, ale w innym wypadku ciężko byłoby się nam wszystkim znależć:)
    U mnie jest mix kuchni,moody, kosmetyków itp. jeśli masz ochote sprawdzić to zapraszam :)
    mybeautyjoy.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń
  3. Niech się spełnią Bożonarodzeniowe życzenia,
    Te trudne i łatwe do spełnienia.
    Niech się spełnią te duże i małe,
    mówione głośno lub nie mówione wcale.
    Życzę wszystkim miłośnikom dobrej kuchni zdrowych, radosnych i spokojnych świąt.

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie kotlety to super sprawa, aż zrobiłem się głodny.

    OdpowiedzUsuń