środa, 23 stycznia 2013

Sałatka z kurczakiem, w musztardowym dressingu

Moja ulubiona, spodoba się tym, którzy lubią wyraźne i ostre smaki. Sos musztardowy, z miodem, octem winnym i majonezem jest jednocześnie słodki i ostry, co w połączeniu z kurczakiem, sałatą i innymi warzywami daje bardzo smaczną kompozycję. Taka nie może się znudzić.
Wróciłam do pomysłu na miseczki z ogórka, tym razem zrobiłam niewielkie talerzyki, znów pomysł "na jeden kęs".


Składniki:
  • ogórek zielony
  • sałata (różnokolorowa będzie ładniej wyglądała)
  • pomidory cherry
  • kukurydza konserwowa
  • pierś z kurczaka (może być z rosołu, grillowana lub pieczona)
  • 1 łyżka octu winnego 
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Ogórka umyć, obrać i pokroić na plastry o grubości ok 1 cm. Wydrążyć delikatnie niewielkie wgłębienia.
Pomidory umyć, osuszyć i pokroić na ćwiartki.
Liście sałaty oczyścić i osuszyć, porwać na niewielkie kawałki.
Pierś z kurczaka pokroić w cienkie plastry.
Kukurydzę odsączyć z wody.
Musztardę, miód, ocet i majonez wymieszać dokładnie, dodać oliwę i ponownie połączyć składniki.

Na ogórkowe talerzyki położyć kawałki sałaty, kurczaka, pomidora oraz kukurydzę. Polać dressingiem i udekorować, np listkami rukoli.

Smacznego :)


wtorek, 22 stycznia 2013

Kurczak pieczony w maśle tymiankowym, z cytryną i winem prosecco

Ach, co to był za kurczak! Pełen smaku, soczysty, cały w chrupiącej skórce. To był kurczak "palce lizać". Absolutnie doskonały! Robiłam go już po raz trzeci, bo bezapelacyjnie podbił nasze podniebienia. Zrobię jeszcze nie raz, bo już tęsknię za tym smakiem.
Kolejny przepis znaleziony w książce "Cook's Encyclopedia", o której chyba muszę w końcu napisać.

Składniki:
  • 1 cały kurczak
  • pół kostki masła
  • 1 łyżka świeżych listków tymianku
  • 2 cytryny
  • 1/5 szkl wina prosecco*
  • sól

Przygotowanie:

Kurczaka oczyścić i osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą i odstawić w chłodne miejsce na minimum 3-4 godziny, najlepiej na całą noc.
Piekarnik nagrzać do 220 C.
Miękkie masło wymieszać z listkami tymianku, cytryny umyć i przekroić na cztery cząstki (ze skórką).
Kurczaka (ponownie osuszonego, jeśli to konieczne) posmarować dokładnie masłem. Do środka włożyć cytryny i zalać je winem. Ułożyć mięso na blaszce piersiami do góry ( blaszka powinna być dość wysoka, na pewno nie płaska) i włożyć do piekarnika na 25 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160 C i piec półtorej godziny.

Smacznego :)

* wino można pominąć lub zostawić w szklance na jakiś czas, aby alkohol się ulotnił, reszta powinna wyparować podczas pieczenia

piątek, 18 stycznia 2013

Pasta z jajek na kanapki, z dodatkiem gorgonzoli i parmezanu

Bardzo wyraźna w smaku pasta, która idealnie nadaje się śniadaniowe kanapki.
Najlepsza z jaj dobrej jakości, od szczęśliwych kur :)
Pastę można podać na kromkach bagietki, lekko ostudzonych grzankach czy pełnoziarnistym chlebie. Rukola swoją ostrością dopełni smaku kanapek.


Składniki:

  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • 2 łyżki pokruszonego sera gorgonzola 
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Jajka pognieść widelcem, dodać szczypiorek, parmezan, gorgonzolę i wymieszać. Doprawić solą pieprzem i za pomocą majonezu oraz musztardy połączyć pastę.
Podawać na liściach rukoli.

Smacznego :)


wtorek, 15 stycznia 2013

Sałatka w ogórku - w sam raz na jeden kęs

Kiedyś widziałam je w magazynie kulinarnym, nie zdążyłam przeczytać przepisu. Zapamiętałam tylko, że wykorzystano zielonego ogórka jako jednorazowe, jadalne miseczki. Wiem, że to nie sezon na ogórki. Wiem. I zdaję sobie sprawę z jakości tych, które obecnie są dostępne w sklepach. Ale pomysł na sałatkę podaną w ten sposób wydał mi się bardzo na miejscu właśnie teraz, kiedy jest czas karnawału i niektórzy będą szukać czegoś odpowiedniego na tę okazję.
Sałatka jest mojej kompozycji, w smaku wyrazista, idealnie komponuje się z ogórkową miseczką.


Składniki:

  • 2 ogórki wężowe
  • 10 pomidorków cherry 
  • 1 niewielka cebula szalotka
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 żółta papryka
  • 3 łyżki drobno pokrojonego sera typu feta
  • sól
  • pieprz
  • ocet balsamiczny zredukowany

Przygotowanie:

Ogórka obrać i pokroić na części ok 3cm. Z każdej z nich wydrążyć środek tak, aby pozostawić dno.
Składniki sałatki pokroić w bardzo drobniutką kostkę (moja była wielkości kawałków posiekanego szczypioru). Dodać pieprz i jeśli trzeba, posolić, ser feta jest słony, być może niektórzy uznają, że więcej soli nie jest potrzebne.
Wymieszać sałatkę i nakładać do ogórkowych miseczek, po wierzchu skropić zredukowanym octem balsamicznym.

Smacznego :)

niedziela, 13 stycznia 2013

Skrzydełka kurczaka o smaku orientalnym

Bardzo wygodne danie, kiedy trzeba zrobić coś dla wielu osób. Skrzydełka należy zamarynować wieczorem a następnego dnia jedynie przełożyć do naczynia do pieczenia i włożyć do piekarnika. Pieką się same, dając czas na wykonanie innych czynności. Z pewnością zaspokoją gusta nawet bardzo wybrednych gości. Polecam na wszelkie spotkania w większym gronie, jak i na obiad.
Kolejna potrawa, którą znalazłam w książce "Cook's Encyclopedia", odrobinę przeze mnie zmodyfikowana.






Składniki:

  • 10 skrzydełek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego korzenia imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka sosu słodkiego chili 
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

Przygotowanie:

Ząbki czosnku posiekać, wymieszać z imbirem, sosem sojowym,sokiem z limonki, miodem, sosem chili oraz olejem sezamowym. Osuszone skrzydełka polać marynatą i dobrze wymieszać. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na całą noc.
Piekarnik rozgrzać do 220 C. Skrzydełka odsączyć z marynaty i przełożyć na blaszkę lub naczynie żaroodporne. Wstawić do piekarnika i piec ok15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160 C i piec kolejne 20 minut.

Smacznego :)

czwartek, 3 stycznia 2013

Pieczona pieczarka z jajkiem w koszulce, na chrupiących grzankach

Witam Was serdecznie w Nowym Roku!
Wraz z życzeniami wszystkiego co najlepsze, mam dla Was pomysł na pyszne śniadanie.
Pieczarka pieczona z masłem czosnkowym, przyprawionym pietruszką i szczypiorkiem, na niej rozpływające się jajko gotowane w koszulce. Wierzch dekorują płatki parmezanu, a fundamentem całości są chrupiące grzanki. Pyszne i dosyć szybkie danie, świetne na śniadanie, podczas którego nie musimy się spieszyć, na przykład w sobotni lub niedzielny, leniwy poranek.
Pomysł zaczerpnięty z "Cook's Encyclopedia".


Składniki:

  • 4 duże pieczarki
  • 4 dobrej jakości jajka
  • 8 kromek bułki
  • 1 łyżeczka siekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka siekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duża łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • mieszanka sałat 
  • płatki parmezanu
  • woda (do gotowania jajek)
  • szczypiorek do przybrania

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać na maksymalną temperaturę. 
Pieczarki oczyścić i ułożyć blaszkami do góry na formie do pieczenia wyłożonej folią aluminiową i piec 5 minut. Masło rozpuścić i wymieszać z posiekanym czosnkiem, natką pietruszki i szczypiorkiem. Polać nim pieczarki, posypać solą oraz pieprzem i włożyć ponownie do piekarnika, tym razem na 8 minut. 
Kromki bułki położyć na suchej patelni i piec z każdej strony, aż się zarumienią. Gotowe przełożyć na metalową kratkę .
Zagotować w garnku wodę, do wrzącej pojedynczo wkładać jajka, wcześniej rozbite ze skorupek (mi najwygodniej jest je przelać z maleńkiej miseczki prosto do wody) i gotować dokładnie 3 minuty, inaczej żółtko się zetnie. Po tym czasie wyjąć jajka i odłożyć na talerz.

Na dwie grzanki położyć liście sałaty, na nią pieczarkę, jajko oraz płatki parmezanu. Udekorować szczypiorkiem.

Smacznego :)