poniedziałek, 18 lutego 2013

Pancakes

Puszyste placuszki na maślance, z sezonowymi owocami. O tej porze roku o takie bardzo trudno, więc u mnie z zimową borówką.
Wspaniały smakołyk śniadaniowy.


Składniki:

  • 1 szkl mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 250ml maślanki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 50g roztopionego masła
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 50ml mleka
  • olej do smażenia*
  • cukier puder do posypania lub syrop klonowy


Przygotowanie:

Przygotować patelnię. Rozgrzać ją na średnim ogniu.
W misce wymieszać mąkę, sól, sodę i cukier. Maślankę wymieszać z jajkami, mlekiem i rozpuszczonym masłem. Wymieszać energicznie na gładkie ciasto.
Smażyć kładąc ciasto łyżką na patelnię, zrumienić z jednej strony i przełożyć na drugą.
Gotowe placki ułożyć na talerzu, posypać cukrem i owocami.


Smacznego :)

*opcjonalnie, pancakes najlepiej smażyć na suchej, teflonowej patelni

piątek, 15 lutego 2013

Karmelowa owsianka

Wiem, że owsianka kojarzy się ze zmorą szkolnej zupy śniadaniowej, obowiązkowego jedzenia i papki na talerzu, która niczym nie zachęca do zjedzenia. Ja dziś proponuję Wam odczarować te opory i podaję przepis na nową odsłonę tej potrawy śniadaniowej. Płatki prażymy na suchej patelni, a gdy zaczną pachnieć orzechowo, zasypujemy brązowym cukrem. Trzymamy na palniku, aż cukier się rozpuści. Powstały karmel oblepi płatki, nabiorą niepowtarzalnego smaku. Teraz wystarczy dodać mleko, zagotować. Bardzo polecam!


Składniki:
  • 1/2 szkl płatków owsianych
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 1 szkl mleka

Przygotowanie:

Rozgrzać suchą patelnię, wrzucić płatki i prażyć, potrząsając od czasu do czasu, aby się nie przypaliły. W momencie, kiedy nabiorą orzechowego zapachu, należy obsypać je cukrem, wymieszać i ustawić patelnię na palniku o małej temperaturze. Po woli cukier zacznie się rozpuszczać, nie można go przypalić, bo zrobi się gorzki.
Kiedy stanie się całkiem płynny, wymieszać z płatkami.
Mleko podgrzać, aby było gorące. Wlać do płatków i gotować ok 3 minut.
Podawać gorącą.

Smacznego :)

czwartek, 14 lutego 2013

Zakochane naleśniki

Przepyszne, w wersji ekskluzywnej, więc idealne na trochę inną niż zwykle kolację lub zaskoczenie, jako sobotnie śniadanie. Naleśniki nadziane białym serem z dodatkiem skórki pomarańczowej i wanilii.
Zapiekane, podane z prażonymi migdałami i słodką śmietanką.
Dziś w kształcie serduszek, które wycięłam foremką do ciastek.


Składniki:
  • naleśniki*
  • 1 opakowanie serka ziarnistego typu wiejski**
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • szczypta utartej skórki z pomarańczy
  • płatki migdałów
  • słodka śmietana
  • 1 łyżeczka masła do posmarowania naleśników przed zapieczeniem

Przygotowanie:

Serek umieścić w kubku od robota kuchennego z nożami do siekania, dodać resztę składników i zmiksować na gładką masę.
Nałożyć nadzienie na naleśniki i złożyć je na cztery (najpierw na pół i znów na pół).
Żaroodporne naczynie posmarować masłem, ułożyć naleśniki i je także lekko posmarować masłem z wierzchu. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 C i piec do czasu, aż się delikatnie zezłocą (ok 15-20 min).
Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni, pilnując, aby się nie spaliły.
Gotowe naleśniki nałożyć na talerz, polać słodką śmietanką i oprószyć płatkami migdałów.

Smacznego :)

 *na naleśniki każdy ma swój sprawdzony sposób, ja swoje robię "na oko", więc nie podaję przepisu z proporcjami. Jeśli jednak ktoś będzie robił je po raz pierwszy to podaję, z czego powinny się składać:
jajko, mleko, mąka, szczypta soli i odrobina cukru.

**można użyć zwykłego twarogu, ale serki ziarniste są delikatnie solone, co powoduje, że naleśniki nie są mdłe, twaróg można odrobinę posolić albo zmniejszyć ilość cukru, który dodaje się do masy

środa, 13 lutego 2013

Waniliowe ciasteczka z czekoladą

Kruche, waniliowe, pełne czekoladowych kawałków. Dziecinnie proste, dosłownie, moje wczoraj przygotował Antek z niewielką pomocą.
Przepis na ciasteczka pochodzi z książki "Kitchen", autorstwa Nigelli Lawson.



Składniki:
  • 150g masła
  • 125g brązowego cukru
  • 100g drobnego cukru*
  • 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii**
  • 1 jajko (schłodzone)
  • 1 żółtko (schłodzone)
  • 300g mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 326g czekolady do wypieków (posiekanej)

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 175 C.
Masło rozpuścić, ostudzić i wymieszać mikserem z cukrem. Mąkę wymieszać z sodą. Do ucieranego masła dodać jajko, żółtko i ekstrakt z wanilii. Następnie stopniowo dodawać mąkę. Na samym końcu wymieszać z kawałkami czekolady.

Powstałe ciasto formować w niewielkie kule (lub jak Nigella, miarką 60ml, choć używając jej ciasteczka wyszły bardzo duże) i układać na pergaminie do pieczenia.

Piec ok 15-17 minut, następnie wystudzić do momentu stężenia czekolady.

Smacznego :)


* w oryginale jest użyty caster sugar, bardzo drobny cukier biały, który można zastąpić cukrem pudrem
** można dodać pasty waniliowej

poniedziałek, 11 lutego 2013

Bulion warzywny

Bulion, który ma mocno warzywny smak. Zwykle gotuję go w większej ilości, później dzielę na porcje i wlewam w strunowe torebki. Mrożę. I zawsze mam pod ręką, kiedy potrzebuję.
Idealny do zup, sosów a nawet jako delikatny, samodzielny rosół warzywny.


Składniki:
  • 6 marchewek
  • 3 łodygi selera + środek*
  • 1 duży por
  • pęczek pietruszki
  • 1 łyżka pietruszki suszonej
  • 1 łyżka suszonego lubczyku (lub gałązki świeżego)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 6-8 ziaren ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • pieprz
  • sól
  • łyżka oliwy
  • 4,5 litra wody

Przygotowanie:

Warzywa obrać, oczyścić i umyć. Marchew pokroić na mniejsze kawałki, łodygi selera połamać na pół, pora przekroić wzdłuż.
W dużym garnku rozgrzać delikatnie oliwę, wrzucić marchew, seler, natkę i suszone przyprawy. Przykryć pokrywką i podgrzewać na bardzo małym ogniu, potrząsając od czasu do czasu, aby warzywa wymieszały się. Kiedy zaczną intensywnie pachnieć, włożyć pora, wlać do garnka wrzącą wodę, zdjąć pokrywkę i po woli zagotować. 
Cebulę przypiec pod grzałką grillową na maksymalnej temperaturze, aż zrobi się mocno brązowa. 
Dodać do garnka z wywarem. 
Gotować przez półtorej godziny na bardzo małym ogniu (bulion powinien delikatnie bulgotać, bardzo po woli i leniwie).
Na koniec dodać przeciśnięte ząbki czosnku, sól oraz pieprz. Gotować jeszcze ok 10 minut i wyłączyć palnik.
Odstawić do wystygnięcia.

Tak przygotowany bulion można przelać do torebek lub pojemników i przechowywać w zamrażalniku.

Smacznego :)

niedziela, 10 lutego 2013

Rustykalna tarta z jabłkami

W niedzielę lubię, żeby było coś słodkiego. Coś domowego, co najpierw wypełnia dom zapachem a potem cieszy oko i podniebienie. I żeby nie było czasochłonne, w końcu to niedziela.
Idealna będzie tarta, delikatna, krucha, po brzegi wypełniona jabłkami. Najlepsza jeszcze odrobinę ciepła.


Składniki:
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • pół kostki zimnego masła
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka zimnej wody

  • 6 jabłek
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 zmielone goździki
  • szczypta mielonego ziela angielskiego
  • 2 łyżki brązowego cukru

  • 1 łyżka bułki tartej (jeśli jabłka będą zbyt wilgotne)
  • płatki migdałów
  • białko
  • szczypta grubego cukru

Przygotowanie:

Masło rozetrzeć z mąką, dodać żółtko, cukier, sól i wodę. Wyrobić szybko ciasto, przykryć ściereczką i odłożyć je na pół godziny w chłodne miejsce.

Jabłka obrać, pokroić na grube kawałki i włożyć na patelnię. Dodać masło, cukier i przyprawy, wymieszać i dusić przez 10 minut na małym ogniu. Następnie powstałe nadzienie lekko przestudzić.

Ciasto rozwałkować na okrągły placek o średnicy 25-26cm, na środku wyłożyć jabłka i zawinąć brzegi do środka. Jeśli jabłka są dosyć rzadkie należy posypać ciasto bułką tartą, w miejscu, na którym będzie leżało nadzienie. Posmarować roztrzepanym białkiem, posypać cukrem i płatkami migdałów.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut, do zarumienienia się ciasta.

Podawać lekko przestudzone.


Smacznego :)

piątek, 8 lutego 2013

Zimowa zupa z parmezanową falbanką

Zupa powstała z potrzeby chwili. I z tego, co zimą zwykle jest pod ręką. Zupa zimowa to dla mnie zupa sycąca, rozgrzewająca i wykonana z tego, co akurat w znajduje się w spiżarni. Znajdziecie w niej więc marchew, cebulę, czosnek, kapustę włoską i fasolę. Nie zabrakło też pomidorów z puszki, przypraw typu pieprz czarny czy cayenne. Zupa jest naprawdę pyszna i odpowiednia na chłody.

 

Składniki:
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 1/4 główki kapusty włoskiej
  • 1/2 puszki pomidorów w zalewie
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka papryki suszonej
  • szczypta pieprzu cayenne
  • szczypta pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 1 puszka białej fasoli
  • garść grubego makaronu
  • 700ml bulionu warzywnego
  • sól
  • sok z cytryny
  • oliwa

  • płatki parmezanu
  • grzanki

Przygotowanie:

Cebulę zeszklić na oliwie, dodać marchew i dusić przez kilka minut. Pokroić drobno kapustę i wrzucić na patelnię. Dodać paprykę w proszku, pietruszkę, pieprz cayenne i przesmażyć. Zalać pomidorami, wymieszać i dodać bulion. Gotować na wolnym ogniu ok 20 minut.Wsypać makaron, wymieszać i ponownie gotować ok 7min.
Fasolę odcedzić z zalewy, ząbek czosnku przecisnąć przez praskę i dodać do zupy.
Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem, oraz odrobiną soku z cytryny, jeśli pomidory nie były wystarczająco kwaśne.
Podawać z grzankami i płatkami parmezanu.





Smacznego :)

czwartek, 7 lutego 2013

Faworki

U nas faworki. Kruche, całe pokryte pęcherzykami powietrza. Wyjątkowe, bo pojawiają się niebywale rzadko, najczęściej z racji Tłustego Czwartku lub na koniec karnawału.



Składniki:

  • 1,5 szkl mąki
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki kwaśnej i tłustej śmietany
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli

  • cukier puder

  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Masło rozetrzeć z mąką, dodać jajka, śmietanę, spirytus, cukier i sól. Wyrobić ciasto, powinno być dosyć elastyczne ale twarde. Odłożyć przykryte ściereczką na pół godziny a następnie wyrobić ponownie składając ciasto (tzn rozgnieść na płasko i zawijając boki do środka ponownie zagnieść, powtórzyć) aby wtłoczyć powietrze. 
Rozwałkować cieniutkie placki i pokroić na paski szerokości 3-4 cm. Naciąć w połowie i przewinąć przez ten otwór jeden z brzegów faworka. Odłożyć na ściereczkę.
W wysokiej patelni rozgrzać tłuszcz. Aby go nie przegrzać należy robić to po woli. Inaczej faworki szybko się spalą a w środku zostaną surowe. Olej nie może też być za zimny, bo wtedy ciasto będzie bardzo chłonęło tłuszcz i bardziej gotowało się niż smażyło.
Faworki położyć na olej i smażyć na złoty kolor z każdej strony. Odłożyć na ręcznik papierowy lub pergamin. 
Lekko ostudzone posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)


Pączki

Pączki na koniec karnawału. Moje ulubione, bo mają wszystko to, czego od pączka oczekuję. Skórkę cytrynową, wanilię i odrobinę rumu. Są miękkie i puszyste. Pyszne.
Jakiś czas temu prezentowałam Wam drożdżowe supełki, robiłam je na bazie mąki chlebowej i uważam, że ta mąka do wypieków tego typu jest naprawdę odpowiednia, dlatego pączki zrobiłam z jej udziałem i smakują wspaniale.


Składniki:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej 
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 75 g cukru
  • 200 ml mleka
  • szczypta soli
  • 7 g suchych drożdży
  • kilka kropel aromatu rumowego
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • 5 łyżek rozpuszczonego masła
  • 2 łyżki esencji waniliowej
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny

  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • wrzątek

  • konfitura owocowa
  • 2-3 krople aromatu rumowego

  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku (pół szklanki), dodać łyżkę cukru i mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukier, skórkę z cytryny, wanilię, rum i spirytus. Wlać rozczyn, dodać jajka oraz żółtka i wyrobić elastyczne, gładkie ciasto. Następnie wlać masło i ponownie wyrobić ciasto aż wchłonie cały tłuszcz i zrobi się matowe (nie będzie się błyszczało od masła).
Odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

Z wyrośniętego ciasta formować pączki, odkładać na papier wysypany mąką. Odstawić w ciepłe miejsce na 25 minut. Można nagrzać piekarnik do najniższej temperatury, wyłączyć grzanie i wstawić pączki.

Olej wlać do wysokiej patelni na wysokość ok 4-5cm. Rozgrzewać po woli, ok 10 minut na średniej mocy największego palnika.
Wkładać pączki i smażyć na złoty kolor z każdej strony. Odłożyć na papier, aby odsączyć tłuszcz a następnie przełożyć na metalową kratkę.

Konfiturę wymieszać z rumem, włożyć do szprycownicy i nadziewać gorące jeszcze pączki.

Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i taką ilością wrzątku, aby powstał gładki, dosyć rzadki lukier. Dekorować pączki.

Smacznego :)

Poduszeczki serowe, z serka ziarnistego

Bardzo proste w wykonaniu i szybkie, idealne dla tych, którzy robienie czwartkowych słodkości zostawili na ostatnią chwilę lub dla tych, którzy nie mają czasu. Pączki w kształcie puszystych poduszek, bez lepienia, bez czekania na wyrośnięcie ciasta. Z serkiem ziarnistym i pastą waniliową, którą można zastąpić cukrem z wanilią lub cukrem wanilinowym.
Poduszeczki zostały obtoczone w cukrze pudrze z odrobiną cynamonu.


Składniki:

  • 2 opakowania serka ziarnistego (typu wiejski)
  • 4 łyżki brązowego cukru*
  • 4 jajka
  • szczypta soli (jeśli serek jej nie zawierał)
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub 1 łyżka cukru z wanilią lub cukru wanilinowego**
  • olej rzepakowy do smażenia
  • cukier puder
  • szczypta cynamonu

* cukier brązowy można zastąpić cukrem białym
** zastępując pastę cukrem należy zmniejszyć ilość użytego cukru brązowego lub białego o pół łyżki

Przygotowanie:

Serek umieścić w kubku robota kuchennego z nożami do siekania, dodać jajka, cukier, wanilię i śmietanę. Połączyć składniki. W przypadku braku robota kuchennego można posłużyć się widelcem i ugnieść trochę serek, rozdrabniając jego granulki, następnie połączyć go łyżką z resztą składników. 
W misce połączyć mąkę z solą i sodą, wlać powstałą masę (powinna być dosyć rzadka) i dodać spirytus lub ocet. Wyrobić dosyć szybko ciasto, nie będzie gładkie ale takie właśnie ma być. Jeśli się klei za bardzo należy dosypać mąki. Zależy to od stopnia gęstości śmietanki w serku.
Na stolnicę wysypaną mąką przełożyć ciasto, rozwałkować na grubość pół centymetra i pokroić w kwadraty o boku ok 2cm. 
Olej rozgrzać w wysokiej patelni (ilość oleju na wysokość ok 3cm). Aby nie przegrzać oleju, co spowoduje szybkie palenie się pączków, należy rozgrzewać tłuszcz powoli, ustawiając największy palnik na połowę swojej mocy i dając mu czas ok 10 minut. 
Kłaść poduszeczki na olej i smażyć do złotego koloru, następnie należy poduszeczki obrócić na drugą stronę i także smażyć do zarumienienia.  
Wyjąć na talerz wyłożony papierem, aby odsączyć je z tłuszczu.
Cukier puder wymieszać z cynamonem i obsypać jeszcze ciepłe pączki.

Smacznego :)