niedziela, 31 marca 2013

Drożdżowa babka na jogurcie

Babka drożdżowa z dodatkiem jogurtu jest bardzo zwartym wypiekiem, który długo zachowuje świeżość. Można ją przygotować wcześniej i nie martwić się, że podamy na stół wysuszone ciasto. Polecam bardzo przed takimi wydarzeniami jak święta, kiedy pewne czynności trzeba wykonać wcześniej, aby zdążyć ze wszystkim.


Składniki:

  • 500g mąki tortowej
  • 80g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka drożdży
  • 250ml mleka
  • 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
  • 5 żółtek
  • 40g jogurtu naturalnego typu grecki
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 100g roztopionego masła

  • 2 łyżki słodkiej śmietany
  • 5 łyżek cukru pudru

Przygotowanie:

Mleko lekko podgrzać, wymieszać z drożdżami, jedną łyżką cukru i mąki. Odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól, skórkę i wymieszać. Do wyrośniętego rozczynu dodać jogurt, żółtka i esencję waniliową. Wlać do miski z mąką i wyrobić gładkie ciasto. Następnie wlać masło i wyrobić ponownie aż ciasto wchłonie tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia, aby podwoiło swoją objętość.

Piekarnik nagrzać do 180 C.
Formę do babki posmarować tłuszczem, włożyć ciasto i zostawić na pół godziny do drugiego wyrośnięcia.
Następnie babkę wstawić do piekarnika i piec ok 40 minut.

Śmietanę podgrzać i wymieszać z cukrem.

Wystudzone ciasto udekorować lukrem i na przykład prażonymi migdałami. Można lukier wymieszać z odrobiną grubo siekanej skórki pomarańczowej i posmarować babkę.

Smacznego :)


Wesołych Świąt!!!


wtorek, 26 marca 2013

Jabłecznik

Jabłecznik to wspaniałe ciasto, lubię je za prostotę wykonania i smak pełen świeżych jabłek. Ciasto jest tradycyjne, na kwaśnej śmietanie, jabłka świeże, drobno pokrojone. I przyprawy korzenne, które z jabłkami komponują się jak nic. Zapraszam na ciasto!


Składniki:
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 125ml kwaśnej śmietany
  • 100g zimnego masła
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 4 duże jabłka*
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatułowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 goździki utłuczone w moździerzu
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka kaszy manny lub bułki tartej
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól. Masło pokroić na małe kawałki i rozsypać na mące. Nożem kroić masło z mąką aż powstanie kruszonka, czyli kawałeczki masła będą drobnymi grudkami w mące. Dodać cukier i śmietanę. Zagnieść szybko na jednolite ciasto. Owinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na ok pół godziny.
Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki, następnie poszatkować na cienkie plasterki. Dodać cukier i przyprawy, wymieszać i odstawić na 15 minut. Po tym czasie odlać powstały sok, najlepiej przełożyć owoce na sitko i pozwolić aby sok się odseparował.
Piekarnik nastawić na 175 C.
Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie nierówne części i rozwałkować je na dwa placki o grubości 3mm.
Większym wyłożyć spód okrągłej blaszki ( 21cm), przedziurawić widelcem w kilku miejscach, aby ciasto zbyt nie urosło i włożyć do piekarnika na 10-12 minut.
Następnie wysypać na ciasto kaszę manną albo bułkę tartą i wyłożyć jabłka.
Mniejszy placek z ciasta pociąć w drobne paski i ułożyć w kratkę na jabłkach. Wstawić do piekarnika i piec ok 25-30 minut.
Wystudzone ciasto udekorować cukrem pudrem.

Smacznego :)

*najlepsze są jabłka, które puszczają niewiele soku, jak np Granny Smith

poniedziałek, 25 marca 2013

Krupnik

Pełna warzyw, lekko kleista od kaszy jęczmiennej zupa. Bardzo aromatyczna, intensywna. Doskonała na zimne popołudnia.


Składniki:

  • 2,5 litra wody
  • 1 saszetka kaszy jęczmiennej
  • 4 kawałki kurczaka (udka, skrzydełka)
  • 5 niewielkich marchewek
  • 1 duża cebula
  • zielona część pora
  • pęczek pietruszki
  • 1 łyżka pietruszki suszonej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz


Przygotowanie:

Kawałki kurczaka włożyć do zimnej wody, dodać listki i ziarna ziela. Zagotować, zmniejszyć temperaturę palnika i gotować ok 20 minut na bardzo małym ogniu.
Marchewki, liście pora oraz natkę pietruszki oczyścić i dodać do wywaru. Wsypać także pietruszkę suszoną.
Cebulę obrać, przepołowić i opiec pod grzałką do grilla lub na suchej patelni na ciemno brązowy kolor. Dodać do krupniku. Doprawić solą i pieprzem.
Gotować na tym samym palniku przez 45 minut, nie zagotowując zupy wcześniej (po dodaniu warzyw).
Po tym czasie wsypać kaszę i dodać rozgniecione ząbki czosnku. Gotować ok 15-20 minut, aż zupa nabierze lekkiej kleistości.

Podawać z ugotowanymi ziemniakami.

Smacznego :)

piątek, 15 marca 2013

Ptysiowa kanapka z waniliowym kremem parfait

Co takiego niezwykłego jest w tej niepozornej, słodkiej kanapce? Krem parfait, puszysty krem, który można zamrozić i zjeść jako lody, lub podać delikatnie schłodzony jako deser o temperaturze pokojowej. To wyjątkowy przysmak, który skrywa się między dwoma płatkami chrupiącego ciasta ptysiowego. 




Składniki: 

ciasto ptysiowe:

  • 125 ml wody
  • 60 g masła
  • 1/2 szkl mąki
  • 3 jajka
  • szczypta soli
krem:
  • 125ml wody
  •  75g cukru
  • 2 białka
  • 300 ml słodkiej śmietany
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu z wanilii

  • polewa czekoladowa

Przygotowanie:

Wodę zagotować z masłem i solą, zdjąć z palnika i dodać mąkę. Wymieszać, powstanie gęste ciasto. Na niewielkim ogniu podgrzewać masę stale mieszając przez kilka minut, aż stanie się szklista i zacznie odchodzić od łyżki. Ciasto powinno przestać pachnieć surową mąką.
Odstawić do wystudzenia a następnie wbić jedno jajko, wymieszać, aby nie było grudek (najłatwiej mikserem) i dodawać kolejno pozostałe jajka.
Piekarnik nagrzać do 220 C.
Przygotować na blaszce pergamin. Ciasto włożyć do rękawa cukierniczego i formować ciastka na formie do pieczenia. Włożyć do piekarnika i piec ok 7 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 C i piec kolejne 7 minut. Po tym czasie znów obniżyć temperaturę o 20 C, do 180 C i piec do zarumienienia ciastek (ok 5-7 minut).
Wystudzić.
Aby przygotować krem, należy wsypać do garnka cukier, zalać wodą i gotować przez kilkanaście minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, nie pozwalając aby syrop ściemniał. Jak zacznie robić się gęściejszy (nie powinien być gęsty, powinien jedynie przestać mieć konsystencję rzadką jak woda) należy zdjąć garnek z palnika.
Białka ubić na sztywno, następnie wlewać cieniutkim strumieniem syrop, stale ubijając, aż powstanie puszysta masa.
Śmietanę ubić, dodać ekstrakt lub pastę i delikatnie wymieszać. Połączyć łyżką ze śmietaną, trzeba zrobić to bardzo dokładnie ale i delikatnie, żeby krem nie opadł. Przykryć i wstawić do lodówki na pół godziny.


Ciastka ptysiowe przekroić na pół. Krem nałożyć do rękawa cukierniczego i kłaść w środku ciastka.
Można je już podawać, można także delikatnie okryć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika na ok 2 godziny.

Zamrożone ptysie udekorować chłodną polewą czekoladową.


Smacznego :)


środa, 13 marca 2013

Jambalaya - ryż pieczony z wędzonym kurczakiem

Jambalaya to potrawa na bazie ryżu, z dodatkami w postaci warzyw i mięsa, czasem suszonych owoców. Jest na nią tyle samo przepisów, ile u nas na bigos. Każdy ma swój własny, najlepszy.
Dziś proponuję przepis, który kiedyś podpatrzyłam w jednym z programów Macieja Kuronia. Nie zdążyłam jednak zapisać ilości składników, więc komponowałam je po swojemu, na własne gusta smakowe.
Danie jest bardzo aromatyczne i wyjątkowo łatwe do wykonania. 



Składniki:

  • 1 litr bulionu
  • 3 papryki
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 i 3/4 szklanki ryżu (krótkoziarnistego)
  • 1/2 puszki przecieru pomidorowego
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • 1 szklanka wędzonego mięsa z kurczaka (najlepiej z udka, razem ze skórą)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1 łyżka słodkiego sosu chilli
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Bulion wlać do garnka, dodać listek laurowy i ziela angielskie. Gotować na małym ogniu ok 15 minut.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 C.
Cebulę, paprykę i czosnek umyć, obrać i pokroić.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek. Dusić aż się zeszkli. Następnie wsypać paprykę i smażyć kilka minut.
Paprykę i curry dosypać do duszących się warzyw. Wymieszać i przesmażyć chwilę. Następnie wsypać suchy ryż i mieszając smażyć ok 3 minuty.
Do duszących się warzyw wlać przecier pomidorowy oraz bulion, doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu ułożyć kawałki kurczaka, polać słodkim sosem chilli i wstawić do piekarnika na 35 minut.

Smacznego :)