czwartek, 16 maja 2013

Lody jogurtowe z migdałową kruszonką

Uwielbiam lody robione w domu. Jeśli ktoś jeszcze nie odważył się samodzielnie wykonać tego deseru, bardzo namawiam. Wykręcanie się brakiem maszynki do zrobienia lodów jest nie na miejscu, pokażę Wam, jak łatwo można sobie z tym poradzić. Jeśli ktoś mówi, że nie ma czasu, to taki problem też potrafię rozwiązać. Dzisiejsza propozycja to lody bardzo szybkie, wystarczy wymieszać ze sobą składniki.
Jeśli ktoś będzie marudził, że nie wie, na jakie ma ochotę, to tym bardziej powinien skusić się na ten przepis. Ja zaproponuję lody z migdałową kruszonką ale można je podać z innymi dodatkami np ze świeżymi owocami, z owocami z syropu, z czekoladą, z kruszonymi orzechami czy ulubionymi ciastkami. Lody mają smak jogurtu, dodatek cukru żelującego dodaje lekkiej kwaskowatości, powoduje, że nie jest on mdły. Zapraszam :)


Składniki:
  • 400g jogurtu typu grecki
  • 150ml mleka
  • 100ml słodkiej śmietany
  • 100g serka mascarpone
  • 6 łyżek cukru żelującego
  • 2 łyżki cukru brązowego

  • 5 ciasteczek typu degistive
  • 5 łyżek płatków migdałowych
  • 2 łyżki syropu klonowego (lub miodu)
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła

Przygotowanie:

Osobom, które nie posiadają maszynki do robienia lodów będzie potrzebna spożywcza torebka strunowa.
Produkty powinny być prosto z lodówki (mleko, jogurt, śmietana i serek).
Mleko i jogurt wymieszać z cukrem żelującym i cukrem brązowym, aż cukier się rozpuści.
Serek mascarpone wymieszać w oddzielnym naczyniu ze słodką śmietaną, następnie lekko ubić (najlepiej ręczną trzepaczką do jajek) na gładki krem, ale nie musi być sztywny.
Delikatnie wymieszać śmietanę z serkiem z mlekiem, jogurtem i cukrem.
Jeśli będziemy używać maszynki do lodów, należy wstawić masę do lodówki  i odczekać, aż całkowicie się wychłodzi, następnie postępować wg instrukcji użycia maszynki.

W przypadku braku maszynki do lodów należy powstałą masę przelać do torebki (lub torebek jeśli są małe, będzie jej dosyć sporo) i włożyć do zamrażalnika. Zostawić na 15 - 20 minut (w zależności od temperatury, jeśli jest powyżej -21 C czas ten trzeba wydłużyć), po czym potrząsnąć kilkakrotnie torebką, aby masa się przemieszała. Po kolejnych 15 minutach proces powtórzyć. Wykonać tę czynność jeszcze dwa razy i zostawić do całkowitego zamrożenia lodów.

Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Do miski food procesora z nożami do siekania włożyć ciastka oraz migdały. Zmielić na proszek, następnie, dodać masło i syrop, wymieszać.

Lody wyjąć kilka minut przed podaniem. Nakładać do pucharków i posypać kruszonką.

Smacznego :)

środa, 15 maja 2013

Ziemniaki pieczone

Ktoś, kto raz spróbował ziemniaka upieczonego w ognisku, będzie tęsknił za jego smakiem. Ja tęsknię bardzo, i mimo, że ognisko jest dla mnie czasem osiągalne to jednak pieczenie ziemniaków wyszło chyba trochę z mody. Nie jadłam ich w każdym razie dobre kilkanaście lat...
Na kilku blogach trafiłam na przepisy obiecujące smak prawie taki sam, jaki mają te wygrzebane prosto z popiołu. Nie trzeba było mnie długo namawiać, dla oszacowania proporcji i podpatrzenia sposobu wykonania odwiedziłam ten blog, natomiast recepturę nieco zmieniłam (przy pieczeniu po raz drugi) i bardzo mi zasmakowała. Taką dzielę się z Wami.


Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków do pieczenia (mączyste)
  • 0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (z otrębami)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki suszonej papryki słodkiej
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 0,5 łyżeczki suszonego czosnku
  • szczypta czarnego pieprzu
  • szczypta brązowego cukru

Przygotowanie:

Ziemniaki umyć i wilgotne włożyć do miski. Można je obrać, takie są na zdjęciu, ale wg mnie o wiele lepiej smakują ze skórką. Przekroić, jeśli są duże.
Piekarnik nagrzać do 200 C.
Mąkę wymieszać z resztą przypraw. Jeśli ktoś opiera się przed dodatkiem cukru to jednak szczerze namawiam. Podczas pieczenia karmelizuje się i tworzy piękną panierkę, a do tego świetnie łączy się ze smakiem papryk.
Powstałą mieszanką obsypać ziemniaki i delikatnie wymieszać w dużej misce tak, aby każdy kawałek został równo obtoczony (można użyć torebki strunowej, włożyć ziemniaki, wsypać mieszankę, zamknąć i wymieszać). Przełożyć na blaszkę do pieczenia, piec ok 40 minut, w zależności od wielkości ziemniaków, większe będą się piekły dłużej.

Smacznego :)


wtorek, 14 maja 2013

Chorizo z suszonymi pomidorami

Propozycja na obiad przy małej ilości czasu. Chorizo z suszonymi pomidorami, papryką i makaronem. Smacznie i szybko.

 
Składniki:
  • kiełbasa chorizo (1 pętko)
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 8 pomidorów suszonych
  • 1/3 szklanki oliwy z suszonych pomidorów
  • 1 puszka pomidorów z zalewą
  • 1,5 szklanki ugotowanego makaronu
  • sól
  • pieprz
  • rukola do podania

Przygotowanie:

Chorizo pokroić na półcentymetrowe plastry. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy z pomidorów, wrzucić kiełbasę i przysmażyć z każdej strony.
Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Dodać do chorizo. Smażyć aż się zeszkli, dodać przyprawy.
Paprykę pokroić, przełożyć na patelnię, wymieszać, dusić przez 2 minuty, następnie dodać pokrojone suszone pomidory oraz wlać pomidory z puszki. Wymieszać.
Gotować przez 10 minut, po tym czasie wlać resztę oliwy, doprawić do smaku solą i pieprzem, oraz dodać posiekany czosnek.
Ugotowany makaron wymieszać z sosem i podgrzewać przez kilka minut (dzięki dużej ilości oliwy nie będzie rozgotowany).

Podawać z listkami rukoli.

Smacznego :)


poniedziałek, 13 maja 2013

Bułki śniadaniowe

To bardzo łatwe do przygotowania pieczywo. Bułki mają smak kajzerki, nadają się zarówno do łączenia ze smakiem słodkim jak i słonym. Ciasto należy przygotować wieczorem, ponieważ powinno wyrastać w chłodnym miejscu. Rano za to można cieszyć się smakiem świeżego pieczywa. I zapachem, zapach domowego pieczywa jest wspaniały.


Składniki:
  • 450g mąki chlebowej pszennej + garść do posypania
  • 200 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i cukrem, dodać drożdże.  Wlać ciepłą wodę (można ją podgrzać albo wymieszać wodę o temperaturze pokojowej z odrobiną wrzątku) oraz olej i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Powinno odchodzić od dłoni ale nie może być zbyt zbite i zwarte. Raczej luźne ale nie sprawiające problemów w wyrabianiu. Jeśli ciasto będzie za rzadkie należy dosypać odrobinę mąki, jeśli za twarde - dolać wody.
Miskę przykryć ściereczką i odstawić na minimum pół godziny w miejsce o temperaturze pokojowej. Następnie schować do lodówki na całą noc. Można miskę przykryć folią spożywczą, aby do ciasta nie przedostały się żadne zapachy.
Rano nagrzać piekarnik na 60 C.
Podzielić ciasto na 8 równych części i uformować bułki, obsypać odrobiną mąki. Ułożyć na papierze do pieczenia, wcześniej nasmarowanym olejem i włożyć do wyłączonego piekarnika na 20 minut.
Wyrośnięte bułki upiec w piekarniku, w temperaturze 230 C przez ok 14 minut. Powinny być złociste.
Wyjąć na kratkę i odstawić do wystudzenia.

Smacznego :)




piątek, 10 maja 2013

Kotlety rybne

Bardzo smaczne kotlety, które robi się na bazie gotowanej lub smażonej (ale w tym wypadku pozbawionej panierki) ryby. To doskonały pomysł na wykorzystanie resztek z poprzedniego obiadu.


Składniki:

  • 300g ugotowanej ryby
  • 300g ugotowanych ziemniaków
  • 8 łyżek posiekanego koperku
  • 6 łodyg cebuli dymki (zielona część)
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli (lub mniej, jeśli ryba jest słona)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 jajka
  • olej

Przygotowanie:

Mięso ryby rozdrobnić widelcem, ziemniaki ugnieść na pure. Wymieszać w misce, dodać koperek i posiekaną dymkę, sól, pieprz, mąkę i skórkę z cytryny.  Jajka roztrzepać i wlać do miski. Wyrobić masę, aby składniki dobrze się wymieszały.
Uformować kotlety i ułożyć na desce. Każdy posypać mąką i odstawić na pół godziny. Masa stanie się bardziej zwarta.
Kotlety smażyć na oleju, na złoty kolor z każdej strony. Odsączyć na papierowym ręczniku, jeśli nie będą bezpośrednio podane, przełożyć na żaroodporne naczynie i wstawić do ciepłego piekarnika (140 C).

Przed podaniem można posypać posiekanym koperkiem.

Smacznego :)

czwartek, 9 maja 2013

Sałatka indyjska

Czasem lubię indyjskie smaki ze świeżymi warzywami. Sałatki z ziołami i przyprawami popularnymi dla smaków tej kuchni są niezwykle aromatyczne i wyraziste.
Dziś sałatka z dressingiem na bazie soku z cytryny i pasty chilli, nie zabraknie w nim także cuminu, świeżej kolendry i nasion cebuli. Polecam, orzeźwiająca i bardzo smaczna.


Składniki:

  • 1/4 główki sałaty o twardych liściach (typu lodowa, ja użyłam czerwonej sałaty radicchio )
  • 1/3 ogórka wężowego
  • 1 pomidor
  • 1/4 niedużej cebuli
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • pół łyżeczki pasty chilli (np Harrisa)
  • łyżeczka posiekanej natki kolendry
  • 1/4 łyżeczki utartych nasion cuminu
  •  szczypta nasion cebuli
  • sól
  • odrobina miodu
  • 1/3 szkl oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Oczyszczone warzywa pokroić na niewielkie kawałki i wymieszać w misce.

W szklance wymieszać sok z cytryny z pastą chilli, dodać zioła i przyprawy, sól, miód i wymieszać. Następnie dodając oliwę mieszać do momentu uzyskania sosu.

Sałatkę polać dressingiem i odstawić na 20 minut.

Smacznego :)

środa, 8 maja 2013

Banoffee pie - banany na karmelu

Nie będzie kłamstwem, że jedynie zdrowy rozsądek trzyma mnie przed tym, aby objadać się takim smakołykiem bez przerwy. Takie połączenie smaków jest wręcz uzależniające. A jeśli dodam, że robi się je całkiem szybko to nie pozostaje mi nic innego, jak tylko opublikować przepis i wierzyć, że w swym łakomstwie nie będę sama :)
Zapraszam na banoffee, ciasto w którym królują karmel i banany a całość otula warstwa kremu z bitej śmietany.

 

Składniki:
  • 125g ciastek typu degistive
  • 40g masła
  • 4 banany
  • 1 i 1/2 szkl kremówki
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli morskiej
  • 2/3 szkl brązowego cukru
  • 2 łyżki syropu cukrowego (np golden syrup lub syropu kukurydzianego)
  • 2 łyżki wody
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • wiórki z czekolady

Przygotowanie:

Ciasteczka zemleć na drobną mąkę. Dodać miękkie masło i wymieszać, aby połączyło się ze zmielonymi ciasteczkami. Wysypać na okrągłą formę (ok 20cm szerokości) i ubić delikatnie ręką, tworząc zwarty spód.
Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki.

Pół szklanki śmietany zagotować z masłem i solą. Odstawić jak tylko śmietana zacznie się unosić.
Cukier wsypać na patelnię, dodać wodę i syrop. Podgrzewać do uzyskania lekkiego karmelu, następnie wlać śmietanę z masłem i solą. Podgrzewać na wolnym ogniu, aż masa stanie się gęsta (ok 10 minut). Zdjąć z palnika i odrobinę przestudzić.

Dwa banany rozgnieść widelcem, dodać masę karmelową i wymieszać. Przelać na spód z ciastek i równomiernie rozłożyć łyżką.
Pozostałe banany pokroić w plastry i skropić sokiem z cytryny, aby nie zrobiły się ciemne. Ułożyć na masie karmelowej i odstawić do lodówki.

Szklankę śmietany wymieszać z serkiem mascarpone, następnie ubić trzepaczką na gęstą masę.
Przełożyć na wierzch ciasta i posypać wiórkami z czekolady. Przykryć delikatnie folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum dwie godziny (a najlepiej całą noc, wtedy składniki mocno się zwiążą i ciasto będzie bardziej zwarte).

Smacznego :)


wtorek, 7 maja 2013

Kieszonki z piersi kurczaka w szynce parmeńskiej, nadziewane mozzarellą i pesto

Kieszonki z piersi kurczaka, wypełnione pysznym pesto i mozzarellą.
Owinięte w plastry szynki parmeńskiej i pieczone w białym winie.
Obsypane pomidorkami koktajlowymi, które dodają niepowtarzalnego smaku potrawie.
Polecam na szybki i pyszny obiad.
Źródło: " Cook's Encyclopedia".


Składniki:
  • 5 piersi z kurczaka
  • 5 łyżek pesto
  • 5 grubych plastrów mozzarelli
  • 5 plastrów szynki parmeńskiej
  • oliwa z oliwek
  • 75 ml białego wina
  • sól
  • pieprz
  • garść pomidorków koktajlowych

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 C.
Oczyszczone i suche piersi z kurczaka należy pozbawić polędwiczek (tych mniejszych kawałków, które zwykle odstają od całości). Następnie trzeba przekroić je prawie na pół, nie docinając jednak do końca.
Każdą polędwicę rozłożyć i posmarować pesto, na wierzchu ułożyć kawałki mozzarelli i złożyć.
Każdą nadzianą kieszonkę z kurczaka należy owinąć plastrem szynki parmeńskiej i ułożyć w żaroodpornym naczyniu.
Pomidorki umyć i pokroić na pół. Rozsypać na mięsie. Posolić i posypać pieprzem. Skropić oliwą z oliwek i polać winem.



Piec ok pół godziny.
Podawać z pieczywem, piersi polać sosem, który powstał podczas pieczenia i udekorować pomidorkami.

Smacznego :)



poniedziałek, 6 maja 2013

Pesto

Pesto jest niezwykle aromatycznym sosem, który robi się ze świeżych listków bazylii, orzeszków piniowych i oliwy z pierwszego tłoczenia. Aromatu dodaje czosnek i odrobina soku z cytryny.
Dziś przepis na samo pesto, jutro będzie przepis na danie z jego użyciem. Zapraszam :)


Składniki:
  • pół szklanki osuszonych listków bazylii*
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki orzeszków piniowych
  • 1 łyżeczka startego parmezanu
  • szczypta soli
  • kilka kropel soku z cytryny
  • oliwa z pierwszego tłoczenia

Przygotowanie:

Orzeszki uprażyć na suchej patelni.
Listki bazylii włożyć do moździerza lub pojemnika na blender, można też użyć kubka do przygotowywania koktajli na robocie kuchennym.  
Dodać czosnek, wystudzone orzeszki, parmezan i sól, wszystko utrzeć a następnie po woli dodawać oliwę (tyle, aby powstał średniej gęstości sos), na koniec odrobinę soku z cytryny.

Smacznego :)



* listki zostały lekko przygniecione ale nie było im ciasno w szklance, więc ilość można porównać do sporej garści




piątek, 3 maja 2013

Schab w pieczonych jabłkach

Kawałki schabu z pieczonymi wcześniej jabłkami, duszoną cebulą i pieczarkami. Do tej potrawy potrzebny jest cydr, owocowy napój alkoholowy, ale można go zastąpić octem jabłkowym czy octem balsamicznym z owocami (np jabłkiem, gruszką czy figą).

Składniki:
  • 8 kotletów schabowych
  • 3 słodkie jabłka
  • 3 duże pieczarki
  • 1 cebula
  • 1/4 szkl cydru lub octu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • 2 ząbki czosnku
  • bulion lub rosół *
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
  • sól
  • olej
  • odrobina masła

Przygotowanie:

Jabłka obrać i pokroić na ósemki. Ułożyć je na folii aluminiowej (lekko posmarowanej masłem), posypać cynamonem oraz imbirem, zakryć i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 C, na 20 minut.
Osuszone kotlety obsmażyć na złoto z każdej strony. Zdjąć z patelni.
Cebulę posiekać w piórka, pieczarki pokroić na drobne kawałki. Cebulę wrzucić na patelnię po smażeniu kotletów, dusić chwilę, następnie dodać pieczarki. Kiedy grzyby puszczą sok dodać jabłka i posiekany czosnek. Doprawić solą. Wszystko zalać cydrem i przesmażyć chwilę.
W garnku do pieczenia ułożyć warstwami jabłka z cebulą i pieczarkami, oraz kotlety. Ostatnią warstwą powinny być jabłka. Zalać bulionem tak, aby przykrył całość. Włożyć ziarna ziela angielskiego i listek, przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 200 C przez godzinę.

Smacznego :)

czwartek, 2 maja 2013

Kremowa jajecznica na boczku, z prażonymi pieczarkami

Kremowa i delikatna jajecznica na wędzonym boczku, z pieczarkami, które zostały uprażone na maśle. Pyszne śniadanie.



Składniki:
  • 6 jajek
  • pół szklanki słodkiej śmietany kremówki
  • 3 duże pieczarki
  • pół szklanki pokrojonego boczku wędzonego
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • świeży szczypiorek

Przygotowanie:

Jajka roztrzepać, do jednolitej masy dolać śmietankę. Wymieszać ubijając przez kilka minut.
Na patelni przysmażyć boczek, aż będzie lekko rumiany.
Na osobnej patelni rozgrzać łyżkę masła. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Wrzucić na rozgrzane masło, posypać solą i pieprzem, i dusić, aż puszczą sok. Następnie zwiększyć temperaturę i prażyć, aż patelnia będzie sucha a pieczarki lekko złote. Zostawić na patelni.
Na patelnię z boczkiem wlać masę z jajek i śmietany. Mieszać energicznie, smażąc jajecznicę.Jeśli to konieczne, doprawić do smaku. Przełożyć na talerz i obsypać pieczarkami. Na wierzchu udekorować posiekanym szczypiorem.

Smacznego :)