Składniki:
- 1 dynia piżmowa
- 3 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka suszonej pietruszki
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 litr bulionu*
- 1 duża cebula
- 3/4 szkl czerwonej, drobnej soczewicy
- 6 suszonych pomidorów
- sól
- pieprz
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 4 suszone pomidory z oleju
- 3 łyżki oliwy z pomidorów
- szczypta suszonej lub trzy listki świeżej bazylii
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Dynię obrać i pokroić w niewielką kostkę. Włożyć do miski razem z nieobranymi ząbkami czosnku, zalać czterema łyżkami oliwy, dodać zioła, sól i pieprz. Wymieszać i przełożyć na papier do pieczenia. Piec 25 minut.
Soczewicę przepłukać kilka razy w ciepłej wodzie. Do ostatniego płukania użyć chłodnej i w takiej zostawić na 10 - 15 minut. Cebulę pokroić w kostkę, dusić na dwóch łyżkach oliwy ok czterech minut. Dodać upieczoną dynię, obrany z łupin czosnek, pomidory suszone i soczewicę. Dusić chwilę wszystko razem, następnie zalać bulionem. Gotować do miękkości soczewicy. Na końcu doprawić solą i pieprzem.
Ugotowaną zupę przelać do blendera i zmiksować na gładką masę.
W blenderze zmiksować suszone pomidory z oliwą i bazylią.
Gotową zupę przelać do miseczek. Wierzch ozdobić pesto z suszonych pomidorów i odrobiną czarnego pieprzu.
Smacznego :)
* Jeśli zupa będzie za gęsta należy zwiększyć ilość bulionu.