niedziela, 26 października 2014

Zupa z dyni. Z soczewicą i suszonymi pomidorami.

Bardzo bogata w smaku, kremowa i sycąca. Jedna z najsmaczniejszych, jakie miałam przyjemność jeść. Bardzo polecam, szczególnie teraz, kiedy słońce coraz słabsze i częściej potrzebujemy się czymś rozgrzać. Wspaniale smakuje z żytnim chlebem, serkiem kozim i pesto z suszonych pomidorów.


Składniki:
  • 1 dynia piżmowa
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka suszonej pietruszki
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 litr bulionu*
  • 1 duża cebula
  • 3/4 szkl czerwonej, drobnej soczewicy
  • 6 suszonych pomidorów
  • sól
  • pieprz
  • 6 łyżek oliwy z oliwek

Pesto z suszonych pomidorów:
  • 4 suszone pomidory z oleju
  • 3 łyżki oliwy z pomidorów
  • szczypta suszonej lub trzy listki świeżej bazylii

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Dynię obrać i pokroić w niewielką kostkę. Włożyć do miski razem z nieobranymi ząbkami czosnku, zalać czterema łyżkami oliwy, dodać zioła, sól i pieprz. Wymieszać i przełożyć na papier do pieczenia. Piec 25 minut.

Soczewicę przepłukać kilka razy w ciepłej wodzie. Do ostatniego płukania użyć chłodnej i w takiej zostawić na 10 - 15 minut. Cebulę pokroić w kostkę, dusić na dwóch łyżkach oliwy ok czterech minut. Dodać upieczoną dynię, obrany z łupin czosnek, pomidory suszone i soczewicę. Dusić chwilę wszystko razem, następnie zalać bulionem. Gotować do miękkości soczewicy. Na końcu doprawić solą i pieprzem.
Ugotowaną zupę przelać do blendera i zmiksować na gładką masę.

W blenderze zmiksować suszone pomidory z oliwą i bazylią.

Gotową zupę przelać do miseczek. Wierzch ozdobić pesto z suszonych pomidorów i odrobiną czarnego pieprzu.

Smacznego :)


* Jeśli zupa będzie za gęsta należy zwiększyć ilość bulionu.