Strony

poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Chleb pszenny, na cieście trzykrotnie zakwaszanym

Wspaniały chleb, który swoim aromatem wyłepnia dom na długo. Wymaga cierpliwości, bo jest na bazie ciasta zakwaszanego trzykrotnie ale swoim smakiem i konsystencją wynagradza czekanie. Czy jest trudnym chlebem? Raczej nie, jeśli dysponujemy dobrym zakwasem to pięknie wyrośnie.


Składniki:

na ciasto trzykrotnie zakwaszane:

  • 80g mąki pszennej chlebowej *
  • 2 łyżki zakwasu 
  • letnia woda *
* potrzebna trzykrotność tej porcji

Mieszamy dwie łyżki zakwasu z 80dag mąki pszennej chlebowej i wodą, w takiej ilości, aby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy przykrytą miskę na około 12 - 14 godzin. Po tym czasie dodajemy kolejną porcję mąki i wody, aby ciasto było takiej samej konsystencji jak poprzednio. Przykrywamy i odstawiamy na 8 -10 godzin. Ostatni raz dodajemy mąkę i odstawiamy ciasto na 4 - 6 godzin. 

ciasto chlebowe:

  • 200g ciasta zakwaszonego trzykrotnie
  • 150g mąki pszennej razowej
  • 200g mąki pszennej chlebowej
  • 160g wody o temperaturze pokojowej
  • 8g soli
  • 10g cukru

Przygotowanie:

Ciasto zakwaszane wymieszać z wodą, dodać mąkę, sól i cukier. Wyrobić gładkie, dosyć rzadkie ciasto (powinno mieć konsystencję dużo luźniejsze niż na makaron). Odstawić na 1,5 - 2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyć ciasto na stolnicę, spłaszczyć dlońmi i złożyć na pół. Następnie znów spłaszczyć i także złożyć. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30-45 minut. 
Piekarnik rozgrzać do 240 C, włożyć ciasto uformowane w bochenek. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 C i piec do zarumienienia skórki (ok 20 minut). 
Można chleb i piekarnik spryskać wodą lub ustawić w nim naczynie z odrobiną wody na dnie. Zapobiegnie to zbyt mocnemu przypieczeniu się skórki.

Smacznego :)






5 komentarzy:

  1. Jest z tym trochę roboty, a właściwie czekania, nie roboty, ale efekt piękny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Tomku. Masz rację, więcej tu czekania niż pracy, jednak niecierpliwi mogą to odebrać jako utrudnienie. Ja nigdy nie mogę się doczekać :)

      Usuń
  2. Wspanialy. Poprosze kromeczke tego chlebka! Koniecznie z maslem :))

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maju, Ciebie poczęstowałabym nawet całym bochenkiem :)
      Ściskam Ciebie również :)

      Usuń
  3. Ja mam pytanie co do ilości mąki przy zakwaszaniu. Trzeba dodać trzy razy po 80 dag? W sumie to prawie 2,5 kilograma, dość sporo. Może 3 razy po 80 gram?

    OdpowiedzUsuń