Strony

czwartek, 30 sierpnia 2012

Crushed potatoes czyli ziemniaki... zabite

Crushed potatoes to zapieczone ziemniaki zgniecione, dzięki czemu zwiększa się ilość przypieczonej powierzchni. Idealny dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska na ciepło. Z sosem tymiankowym smakują wspaniale.
Ja swoje ziemniaki zgniatam ręką albo gładką stroną tłuczka, ostatnio mój syn patrząc na tę czynność powiedział:
- Mamo, daj spokój, one na pewno są już całkiem zabite.


Składniki:

  • 12 niedużych, młodych ziemniaków
  • 1/4 szklanki wody
  • oliwa
sos:
  • 3 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1/2 ząbku czosnku
  • szczypta soli
  • 2-3 gałązki świeżego tymianku

Przygotowanie:

Ziemniaki umyć i włożyć do płaskiego naczynia, tak, aby leżały obok siebie (a nie jeden na drugim). Wlać wodę, przykryć pokrywką i gotować (od czasu zawrzenia wody) ok 20 minut. Po tym czasie odlać wodę i odstawić ziemniaki na 10 minut, aby przestygły.
Piekarnik nagrzać do 200 C.
Zgnieść ziemniaki i układać na papier do pieczenia, delikatnie skropić oliwą. Piec do zarumienienia.

Śmietanę lub jogurt wymieszać z majonezem. Czosnek utrzeć z solą. Dodać do sosu razem oberwanymi listkami tymianku. Wymieszać.

Smacznego :)


4 komentarze:

  1. Widziałem to chyba kiedyś u Jamiego Olivera, fajny pomysł, chrupiących kawałków ziemniaków nigdy za wiele :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znajdziesz je także na wielu blogach krajowych i zagranicznych. Są bardzo popularne, ja uwielbiam je tak bardzo, że musiały zagościć i na moim :)

      Usuń
  2. Cudowne! A synuś mega jest :) Czytam Was regularnie i turlam się ze śmiechu przy każdym wpisie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Olga, wyobraź sobie jak ja mam zabawnie :)

      Usuń