Składniki:
- 1/3 szkl płatków owsianych
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- garść orzechów
- 1 banan (lub inny owoc, świeży typu gruszka, nektarynka, mango albo suszony: morela czy kandyzowany ananas, papaja)
- syrop z agawy (lub miód czy syrop klonowy)
- wrzątek
Przygotowanie:
Rozgrzać patelnię i na suchą wsypać płatki. Prażyć przez chwilę, aż zaczną wydzielać miły, orzechowy aromat. Trzeba uważać, bo łatwo się przypalają.
Przesypać do miseczki i zalać gorącą wodą, powinno jej być tyle, aby przykryła całe płatki.
Odstawić na chwilę, aby płatki napęczniały i przestgły.
Dodać jogurt, ułożyć pokrojony owoc i posypać orzechami (można je pokruszyć). Po wierzchu polać syropem.
Smacznego :)
Lubię tradycyjną owsiankę, ale tylko od czasu do czasu, na co dzień wolę śniadania na słono ;)
OdpowiedzUsuńTypowo męska odpowiedź ;)
Usuńuwielbiam takie sniadania :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie śniadania. Proste i zdrowe, a jakie smaczne!
OdpowiedzUsuńDokładnie, idealna kompozycja :)
Usuńsmacznie z takimi dodatkami zawsze ;*
OdpowiedzUsuńwww.prettystrawberries.blogspot.com
Wszystko co najlepsze jest w tej Twojej owsiance :) Pycha !
OdpowiedzUsuńA ja dziś na kolacje sobie tak zjem:)
OdpowiedzUsuńzrobię tak z serkiem wiejskim :)
OdpowiedzUsuń