Danie, które smakuje dobrze zarówno tuż po przygotowaniu, jak i odgrzane następnego dnia.
Składniki:
- 6 kotletów schabowych
- 500g pieczarek
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- 1/3 szkl bulionu
- sól
- pieprz
- oliwa
- kwaśna śmietana*
Przygotowanie:
Kotlety obsmażyć na rumiany kolor i zdjąć z patelni. Cebulę pokroić w półplasterki i zeszklić na tłuszczu po smażeniu kotletów. Pieczarki pokroić drobno i dodać do cebuli, która już się zeszkliła. Smażyć, aż puszczą sok. Dodać posiekany czosnek, ziele angielskie i natkę pietruszki. Wlać bulion, wymieszać i dodać sól oraz pieprz. Zagotować, ułożyć na wierzchu kotlety, przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu ok pół godziny.
Kotlety podawać z pieczarkami, całość ozdobić odrobiną kwaśnej śmietany.
Smacznego :)
* do podania
Pyszny obiadek :) Wlasnie sie zastanawiam co zrobic dzis na obiad i chyba nie zrobie nic tylko wpadne do Ciebie :))
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
Zapraszam :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie - przepis zachowuje bo pewnie wykorzystam w niedalekiej przyszłości :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!!
Koniecznie napisz, czy smakowało, jak już go zrealizujesz!
Usuńoch, jaka świetnia propozycja na obiad. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPycha :) U mnie dziś też pieczarki w roli głównej, ale gotuję z nich zupę :)
OdpowiedzUsuńJak będzie na Twoim blogu to wpadnę na pewno :)
UsuńCiekawy i smakowity sposób na schabik;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńUwielbiam takie mięsne dania, wszystko pysznie wygląda, ja robiłam schab zapiekany z sosem beszamelowym i pieczarkami(wg Pascala, kuchnia lidla), trochę więcej pracy, ale pyszny efekt:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie jestem po konsumpcji :) smakowało :) polecam:)
OdpowiedzUsuńMożna wiedzieć jaki to ma być bulion? Jeżeli własnej roboty to jak przygotować? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńAż mi ślinka cieknie, muszę coś zjeść :)
OdpowiedzUsuńWyszło świetnie, mąż wcinał aż mu sie uszy trzęsły :). Dzięki za super przepis.
OdpowiedzUsuń