Składniki:
- 1 szkl mąki pszennej
- 125ml kwaśnej śmietany
- 100g zimnego masła
- 1 łyżeczka cukru pudru
- szczypta soli
- 4 duże jabłka*
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatułowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 goździki utłuczone w moździerzu
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżka kaszy manny lub bułki tartej
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól. Masło pokroić na małe kawałki i rozsypać na mące. Nożem kroić masło z mąką aż powstanie kruszonka, czyli kawałeczki masła będą drobnymi grudkami w mące. Dodać cukier i śmietanę. Zagnieść szybko na jednolite ciasto. Owinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na ok pół godziny.
Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki, następnie poszatkować na cienkie plasterki. Dodać cukier i przyprawy, wymieszać i odstawić na 15 minut. Po tym czasie odlać powstały sok, najlepiej przełożyć owoce na sitko i pozwolić aby sok się odseparował.
Piekarnik nastawić na 175 C.
Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie nierówne części i rozwałkować je na dwa placki o grubości 3mm.
Większym wyłożyć spód okrągłej blaszki ( 21cm), przedziurawić widelcem w kilku miejscach, aby ciasto zbyt nie urosło i włożyć do piekarnika na 10-12 minut.
Następnie wysypać na ciasto kaszę manną albo bułkę tartą i wyłożyć jabłka.
Mniejszy placek z ciasta pociąć w drobne paski i ułożyć w kratkę na jabłkach. Wstawić do piekarnika i piec ok 25-30 minut.
Wystudzone ciasto udekorować cukrem pudrem.
Smacznego :)
*najlepsze są jabłka, które puszczają niewiele soku, jak np Granny Smith
Bardzo ładnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląd faktycznie zdecydowanie na plus, pewnie tak samo dobrze smakuje.
OdpowiedzUsuńJeśli ktoś lubi ciasta kruche z owocami albo jest fanem szarlotek, nie zawiedzie się :)
Usuńuwielbiam ;d
OdpowiedzUsuńTo jedno z najlepszych ciast :)
OdpowiedzUsuńNajlepszy z dużą ilością jabłek właśnie.
u mnie ostatnio też była szarlotka w kratkę :D uwielbiam wszystko, co jabłkowe!
OdpowiedzUsuńp.s. najlepszego wielkanocnie :*
Mmm, wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńSezon na jabłka już się zaczął, mam nadzieję, że skusisz się na takie ciasto i wkrótce u Ciebie będzie pachniało jabłecznikiem :)
UsuńŚciskam cieplutko!