Dziś proponuję przepis, który kiedyś podpatrzyłam w jednym z programów Macieja Kuronia. Nie zdążyłam jednak zapisać ilości składników, więc komponowałam je po swojemu, na własne gusta smakowe.
Danie jest bardzo aromatyczne i wyjątkowo łatwe do wykonania.
Składniki:
- 1 litr bulionu
- 3 papryki
- 2 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 i 3/4 szklanki ryżu (krótkoziarnistego)
- 1/2 puszki przecieru pomidorowego
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- 1 szklanka wędzonego mięsa z kurczaka (najlepiej z udka, razem ze skórą)
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1 łyżka słodkiego sosu chilli
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Bulion wlać do garnka, dodać listek laurowy i ziela angielskie. Gotować na małym ogniu ok 15 minut.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 C.
Cebulę, paprykę i czosnek umyć, obrać i pokroić.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek. Dusić aż się zeszkli. Następnie wsypać paprykę i smażyć kilka minut.
Paprykę i curry dosypać do duszących się warzyw. Wymieszać i przesmażyć chwilę. Następnie wsypać suchy ryż i mieszając smażyć ok 3 minuty.
Do duszących się warzyw wlać przecier pomidorowy oraz bulion, doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu ułożyć kawałki kurczaka, polać słodkim sosem chilli i wstawić do piekarnika na 35 minut.
Smacznego :)
To musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńZapisałam składniki Kuronia. On tam wrzucał jeszcze krewetki.
OdpowiedzUsuń