niedziela, 31 marca 2013

Drożdżowa babka na jogurcie

Babka drożdżowa z dodatkiem jogurtu jest bardzo zwartym wypiekiem, który długo zachowuje świeżość. Można ją przygotować wcześniej i nie martwić się, że podamy na stół wysuszone ciasto. Polecam bardzo przed takimi wydarzeniami jak święta, kiedy pewne czynności trzeba wykonać wcześniej, aby zdążyć ze wszystkim.


Składniki:

  • 500g mąki tortowej
  • 80g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka drożdży
  • 250ml mleka
  • 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
  • 5 żółtek
  • 40g jogurtu naturalnego typu grecki
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 100g roztopionego masła

  • 2 łyżki słodkiej śmietany
  • 5 łyżek cukru pudru

Przygotowanie:

Mleko lekko podgrzać, wymieszać z drożdżami, jedną łyżką cukru i mąki. Odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól, skórkę i wymieszać. Do wyrośniętego rozczynu dodać jogurt, żółtka i esencję waniliową. Wlać do miski z mąką i wyrobić gładkie ciasto. Następnie wlać masło i wyrobić ponownie aż ciasto wchłonie tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia, aby podwoiło swoją objętość.

Piekarnik nagrzać do 180 C.
Formę do babki posmarować tłuszczem, włożyć ciasto i zostawić na pół godziny do drugiego wyrośnięcia.
Następnie babkę wstawić do piekarnika i piec ok 40 minut.

Śmietanę podgrzać i wymieszać z cukrem.

Wystudzone ciasto udekorować lukrem i na przykład prażonymi migdałami. Można lukier wymieszać z odrobiną grubo siekanej skórki pomarańczowej i posmarować babkę.

Smacznego :)


2 komentarze: