Składniki:
- 500g mąki tortowej
- 80g brązowego cukru
- 1 łyżeczka drożdży
- 250ml mleka
- 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
- 5 żółtek
- 40g jogurtu naturalnego typu grecki
- szczypta soli
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 100g roztopionego masła
- 2 łyżki słodkiej śmietany
- 5 łyżek cukru pudru
Przygotowanie:
Mleko lekko podgrzać, wymieszać z drożdżami, jedną łyżką cukru i mąki. Odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól, skórkę i wymieszać. Do wyrośniętego rozczynu dodać jogurt, żółtka i esencję waniliową. Wlać do miski z mąką i wyrobić gładkie ciasto. Następnie wlać masło i wyrobić ponownie aż ciasto wchłonie tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia, aby podwoiło swoją objętość.
Piekarnik nagrzać do 180 C.
Formę do babki posmarować tłuszczem, włożyć ciasto i zostawić na pół godziny do drugiego wyrośnięcia.
Następnie babkę wstawić do piekarnika i piec ok 40 minut.
Śmietanę podgrzać i wymieszać z cukrem.
Wystudzone ciasto udekorować lukrem i na przykład prażonymi migdałami. Można lukier wymieszać z odrobiną grubo siekanej skórki pomarańczowej i posmarować babkę.
Smacznego :)
wgląda wspaniale ;D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń