Uwielbiam dostawać różne rzeczy. Uwielbiam się też dzielić. Przepis na te rogaliki dostałam od Anity i teraz dzielę się nim z Wami.
Rogaliki są bardzo proste w wykonaniu, bo ciasto zagniata się łatwo i szybko, a jego elastyczność sprawia, że zawijanie ciasteczek odbywa się bez najmniejszych problemów.
Moje są nadziane wiśniową konfiturą, po wierzchu zostały posypane prażonymi płatkami migdałowymi, których niewielka ilość zajmowała miejsce w szafce. Wy możecie użyć ulubionego dżemu, prażonych jabłek lub czekoladowego kremu. Wierzch rogalika także można zagospodarować według własnego pomysłu, np lukrem z odrobiną kandyzowanej skórki owocowej, posypać cukrem perłowym, posmarować lukrem i posypać siekanymi orzechami lub, tak jak podpowiadała mi Anita, posmarować odrobiną wody i umoczyć w cukrze wymieszanym z cynamonem tuż przed pieczeniem.
Rogaliki są bardzo proste w wykonaniu, bo ciasto zagniata się łatwo i szybko, a jego elastyczność sprawia, że zawijanie ciasteczek odbywa się bez najmniejszych problemów.
Moje są nadziane wiśniową konfiturą, po wierzchu zostały posypane prażonymi płatkami migdałowymi, których niewielka ilość zajmowała miejsce w szafce. Wy możecie użyć ulubionego dżemu, prażonych jabłek lub czekoladowego kremu. Wierzch rogalika także można zagospodarować według własnego pomysłu, np lukrem z odrobiną kandyzowanej skórki owocowej, posypać cukrem perłowym, posmarować lukrem i posypać siekanymi orzechami lub, tak jak podpowiadała mi Anita, posmarować odrobiną wody i umoczyć w cukrze wymieszanym z cynamonem tuż przed pieczeniem.
Składniki:
- 1 kg mąki
- 1 kostka margaryny
- 1 kubek kwaśnej śmietany
- 2 łyżki cukru
- 2 płaskie łyżeczki drożdży suszonych
- konfitura lub inne nadzienie (gotowe lub zrobione samodzielnie jak tutaj)
Przygotowanie:
Mąkę przesiać i zagnieść z margaryną, śmietaną, drożdżami i cukrem. Powinno powstać elastyczne i gładkie ciasto. Podzielić na sześć równych części i każdą z nich rozwałkować na dosyć cienki placek. Powstały placek przekroić na pół, następnie na cztery, i na osiem równych części, które będą tworzyły trójkąty.
Nakładać nadzienie od szerszej części każdego kawałka ciasta i zawijać rogaliki.
Piekarnik nagrzać do 180 C.
Rogaliki układać na papier do pieczenia i piec ok 25 minut, aż będą lekko złociste.
Płatki migdałów wsypać na rozgrzaną, suchą patelnię i podgrzewać mieszając aż zrobią się chrupiące. Kiedy wystygną, należy je delikatnie posiekać na drobniejsze kawałki.
Wystudzone rogaliki posmarować lukrem i posypać płatkami migdałów.
Smacznego :)
Ależ smakowicie wyglądają te Twoje rogaliki:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci Marzenko, częstuj się śmiało :)
UsuńTakie rogaliki wywołują furorę w moim rodzinnym domu, najczęściej robię z twarogiem :) Muszę wykorzystać pomysł na maczanie w cukrze z cynamonem, bo na zapach cynamonu już się wszyscy ślinią :)
OdpowiedzUsuńNam też smakowały bardzo. Są niezwykle smaczne.
UsuńNastępne będę robić z jabłkami, cynamon do nich jak znalazł, więc też będę moczyć :)
Uwielbiam takie rogaliki i ostatnio się uzależniłam :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Basia
Basiu, doskonale wiem o czym mówisz :) Takie maluchy na jeden kęs, które pysznie smakują, wkłada się do ust odruchowo, zupełnie nie kontrolując tego, co robi ręka.
UsuńSuper pyszne! Porywam kilka do herbatki;)!
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :) Częstuj się śmiało :)
Usuńale one są śliczne te rogaliki na pewno zrobię możesz zostać moim obserwatorem :) miłego dnia :_
OdpowiedzUsuńIle dokladnie tej smietany? 250 ml?
OdpowiedzUsuń