Strony

piątek, 19 października 2012

Sałatka grecka

Tej sałatki nie trzeba przedstawiać, jest bardzo popularna, bo smakuje naprawdę wspaniale.
Sałatka grecka cieszy oko ilością barw na talerzu. Idealna na duże przyjęcie jak i na skromną kolację. Podana z sosem pełnym ziół, przypadnie do gustu każdemu, kto lubi świeże warzywa.


Składniki:

  • 2 garście mieszanki sałat lub pokruszonych liści sałaty lodowej
  • 2 pomidory
  • 1/3 zielonego ogórka
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 czerwonej papryki
  • garść oliwek
  • ser grecki (typu feta)
sos:
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/3 łyżeczki suszonego czosnku lub pół zabka świeżego (drobno posiekanego)
  • 1/2 łyżeczki oregano (suszonego lub świeżego)
  • 2 dymki (biała część)
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 1/2 łyżeczki natki pietruszki (świeżej lub suszonej)
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • szczypta soli*
  • pieprz biały
  • szczypta mielonej kolendry
  • 1/3 szklanki oliwy

Warzywa umyć i pokroić. Ułożyć na sałacie, obsypać serem pokrojonym w kostkę a na wierzchu ułożyć oliwki. 
Sok z cytryny wymieszać z cukrem i solą, następnie dodać zioła i przyprawy. Wymieszać i całość uzupełnić oliwą. Mieszać do połączenia się składników.
Przygotowanym sosem polać sałatkę.

Smacznego :)




*soli nie może być za dużo, ponieważ ser do sałatki jest już słony

4 komentarze:

  1. Bardzo lubię sałatkę grecką, jest prosta do zrobienia i bardzo smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się Tomku :) Też ją lubię za smak i prostotę wykonania.

      Usuń
  2. Piękna :) Tylko żeby w Polsce można było dostać taką fetę jak w Grecji... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację ale jak nie ma wyboru to trzeba korzystać z tego, co jest dostępne. Ja tę sałatkę i tak uwielbiam.

      Usuń