W przepisie zmieniłam ilość wina oraz bulionu ale podaję je także za oryginałem.
Przepis z książki "The French Kitchen Cookbook" wydawnictwa Parragon.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 175 g niewędzonego boczku
- 1,3 kg wołowiny na gulasz
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki mąki
- 300 ml czerwonego wina*
- 700 ml bulionu wołowego**
- 1 bukiecik ziół (2 gałązki tymianku, 2 gałązki natki pietruszki, 2 liście laurowe)
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 3 łyżki masła
- 350 g marynowanych cebulek
- 350g pieczarek
- posiekana natka pietruszki
Przygotowanie:
Boczek pokroić w cienkie paski. Wołowinę w spore kawałki (ok 5 cm).
W dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić boczek i usmażyć na złoto. Zdjąć z patelni i usmażyć kawałki mięsa, także na złocisty kolor.
Marchewkę, cebulę i czosnek obrać i pokroić (marchewkę w plasterki, cebulę w piórka a czosnek posiekać). Do obsmażonego mięsa dodać marchew i cebulę, dusić ok 5 minut. Następnie dodać czosnek oraz boczek.
Obsypać całość mąką i gotować ok 1 minuty mieszając. Dolać wino, bulion i dodać zioła. Doprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, przełożyć do ceramicznego garnka (lub innego, w którym można bezpiecznie piec) i włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 C na trzy godziny.
Rozgrzać połowę ilości masła na patelni i dodać cebulki, dusić do miękkości. Zdjąć z patelni i dodać do gulaszu. Następnie rozpuścić pozostałą ilość masła i udusić na nim pieczarki. Dodać do potrawy, wymieszać i gotować jeszcze ok kilka minut. Jeśli w potrawie jest za dużo płynu i sos nie jest gęsty, należy zdjąć pokrywkę i piec jeszcze ok 15 - 20 minut zmniejszając temperaturę do 170 C.
Podawać z ugotowanymi ziemniakami lub puree, gulasz posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego :)
* w oryginalnym przepisie jest 700 ml wina
** w oryginalnym przepisie jest 350 - 450 ml bulionu
Ooo, to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie potrawy i z pewnością nie długo skorzystam z tego przepisu. W domu najczęściej robię gulasz w specjalnym garnku, który ostatnio kupiłam sobie na https://duka.com/pl/gotowanie-i-pieczenie/garnki-i-rondle. Naczynie idealnie nadaje się do przyrządzania gulaszu, gdzie potrawę najpierw gotuję, a następnie wstawiam do podpieczenia w piekarniku. Garnek z powodzeniem można wstawić do piekarnika nagrzanego nawet do 180 stopni.
OdpowiedzUsuń