Składniki:
- 6 jajek
- pół szklanki słodkiej śmietany kremówki
- 3 duże pieczarki
- pół szklanki pokrojonego boczku wędzonego
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- świeży szczypiorek
Przygotowanie:
Jajka roztrzepać, do jednolitej masy dolać śmietankę. Wymieszać ubijając przez kilka minut.
Na patelni przysmażyć boczek, aż będzie lekko rumiany.
Na osobnej patelni rozgrzać łyżkę masła. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Wrzucić na rozgrzane masło, posypać solą i pieprzem, i dusić, aż puszczą sok. Następnie zwiększyć temperaturę i prażyć, aż patelnia będzie sucha a pieczarki lekko złote. Zostawić na patelni.
Na patelnię z boczkiem wlać masę z jajek i śmietany. Mieszać energicznie, smażąc jajecznicę.Jeśli to konieczne, doprawić do smaku. Przełożyć na talerz i obsypać pieczarkami. Na wierzchu udekorować posiekanym szczypiorem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz