Owinięte w plastry szynki parmeńskiej i pieczone w białym winie.
Obsypane pomidorkami koktajlowymi, które dodają niepowtarzalnego smaku potrawie.
Polecam na szybki i pyszny obiad.
Źródło: " Cook's Encyclopedia".
Składniki:
- 5 piersi z kurczaka
- 5 łyżek pesto
- 5 grubych plastrów mozzarelli
- 5 plastrów szynki parmeńskiej
- oliwa z oliwek
- 75 ml białego wina
- sól
- pieprz
- garść pomidorków koktajlowych
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 C.
Oczyszczone i suche piersi z kurczaka należy pozbawić polędwiczek (tych mniejszych kawałków, które zwykle odstają od całości). Następnie trzeba przekroić je prawie na pół, nie docinając jednak do końca.
Każdą polędwicę rozłożyć i posmarować pesto, na wierzchu ułożyć kawałki mozzarelli i złożyć.
Każdą nadzianą kieszonkę z kurczaka należy owinąć plastrem szynki parmeńskiej i ułożyć w żaroodpornym naczyniu.
Pomidorki umyć i pokroić na pół. Rozsypać na mięsie. Posolić i posypać pieprzem. Skropić oliwą z oliwek i polać winem.
Piec ok pół godziny.
Podawać z pieczywem, piersi polać sosem, który powstał podczas pieczenia i udekorować pomidorkami.
Smacznego :)
Bardzo ciekaw pomysl :)
OdpowiedzUsuńJeśli skusisz się na jego wykonanie, koniecznie napisz, czy smakowało Ci tak samo jak nam :)
UsuńŚwietny, szybki, nieskomplikowany (co w moim przypadku jest bardzo ważne), ale przede wszystkim pyszne. Polecam
OdpowiedzUsuń