Zapraszam na banoffee, ciasto w którym królują karmel i banany a całość otula warstwa kremu z bitej śmietany.
Składniki:
- 125g ciastek typu degistive
- 40g masła
- 4 banany
- 1 i 1/2 szkl kremówki
- 2 łyżki masła
- szczypta soli morskiej
- 2/3 szkl brązowego cukru
- 2 łyżki syropu cukrowego (np golden syrup lub syropu kukurydzianego)
- 2 łyżki wody
- sok z cytryny
- 2 łyżki serka mascarpone
- wiórki z czekolady
Przygotowanie:
Ciasteczka zemleć na drobną mąkę. Dodać miękkie masło i wymieszać, aby połączyło się ze zmielonymi ciasteczkami. Wysypać na okrągłą formę (ok 20cm szerokości) i ubić delikatnie ręką, tworząc zwarty spód.
Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki.
Pół szklanki śmietany zagotować z masłem i solą. Odstawić jak tylko śmietana zacznie się unosić.
Cukier wsypać na patelnię, dodać wodę i syrop. Podgrzewać do uzyskania lekkiego karmelu, następnie wlać śmietanę z masłem i solą. Podgrzewać na wolnym ogniu, aż masa stanie się gęsta (ok 10 minut). Zdjąć z palnika i odrobinę przestudzić.
Dwa banany rozgnieść widelcem, dodać masę karmelową i wymieszać. Przelać na spód z ciastek i równomiernie rozłożyć łyżką.
Pozostałe banany pokroić w plastry i skropić sokiem z cytryny, aby nie zrobiły się ciemne. Ułożyć na masie karmelowej i odstawić do lodówki.
Szklankę śmietany wymieszać z serkiem mascarpone, następnie ubić trzepaczką na gęstą masę.
Przełożyć na wierzch ciasta i posypać wiórkami z czekolady. Przykryć delikatnie folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum dwie godziny (a najlepiej całą noc, wtedy składniki mocno się zwiążą i ciasto będzie bardziej zwarte).
Smacznego :)
cudowne jest to ciasto, dla takiego łasucha jak ja, jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńMnie na swój sposób uzależniło :)
UsuńPo zjedzeniu takich znakomitości zapewne trzeba z 4 godziny intensywnych ćwiczeń żeby zrzucić zbędne kalorie :)wygląda to wyśmienicie aż chciałby się zjeść
OdpowiedzUsuńUznajmy więc, że to idealny deser dla kogoś kto kocha słodkości i ruch :)
Usuńprzepysznie wygląda! czy po nocy w lodówce nadal wygląda ładnie? czy ta czekolada puszcza i już nie jest tak efektowne?
OdpowiedzUsuńPo nocy w lodówce wygląda dokładnie tak samo. Całość jest jedynie bardziej ścisła, o wiele łatwiej się kroi, smak się nie zmienia i dekoracja z czekolady również. Krem ze śmietany i serka także lekko tężeje, nie ma nic, co mogłoby wpłynąć na rozpuszczenie się czekolady.
Usuń