Składniki:
- 3 piersi z kurczaka
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka słodkiej papryki suszonej
- 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw curry
- szczypta brązowego cukru
- szczypta suszonego czosnku
- szczypta tymianku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- 4 papryki kolorowe
- 3 cebule czerwone
- 3 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego typu grecki
- 3 łyżki słodkiego sosu chili
- suszona papryczka chili
- wykałaczki bambusowe
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka oczyścić i pokroić w regularne kawałki. Sok z cytryny, paprykę, curry, cukier, czosnek, tymianek, oliwę i sól wymieszać dokładnie i zalać mięso z kurczaka. Odstawić na pół godziny.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Paprykę pokroić w możliwie równej wielkości kwadraty, cebulę pokroić na ćwiartki a każdą z nich poprzecznie na pół.
Na bambusowe wykałaczki nabijać na przemian paprykę, kurczaka i cebulę, kończąc cebulą lub papryką.
Rozłożyć szaszłyki na folii aluminiowej i delikatnie je okryć, aby mięso i warzywa uparowały się. Wstawić do piekarnika na 20 minut. Następnie zdjąć folię i zwiększyć moc piekarnika do 220 - 230 C i piec do zarumieniania się szaszłyków.
Majonez wymieszać z jogurtem i dodać słodki sos chili. Posypać pokruszoną papryczką chili.
Smacznego :)
Generalnie nie przepadam za szaszłykami, ładnie wyglądają, ale ze smakiem już gorzej, aczkolwiek nigdy nie jadłam ich z dipami :D Dzięki za inspirację ;)
OdpowiedzUsuńhttp://cherry-mug.blogspot.com/