Składniki:
- 350g chudego mięsa wieprzowego na gulasz
- 2 duże cebule
- 400ml bulionu
- 150ml piwa
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki suszonej papryki
- 5 pieczarek
- 1 łyżeczka kminku (całego)
- 5-6 ząbków czosnku
- 1 szklanka kaszy bulgur
- woda
- sól
- pieprz
- oliwa
Przygotowanie:
Trzy-cztery ząbki czosnku obrać i przekroić na połowę. Mięso pokroić na niewielkie kawałki, obsypać kminem i czosnkiem, włożyć do plastikowej torebki strunowej (lub do miski), wymieszać, zamknąć i odłożyć do lodówki minimum na jedną noc.
Następnego dnia wyjąć mięso z torebki, odłożyć czosnek (można już go wyrzucić) i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Cebulę obrać i pokroić w piórka, wrzucić na patelnię do mięsa i smażyć, aż się zeszkli. Dodać pieczarki (umyte i pokrojone wcześniej) i dusić, aż puszczą sok. Posiekać pozostały czosnek i wsypać na patelnię, dodać paprykę, ziele angielskie i liście laurowe. Dusić chwilę, następnie wlać bulion oraz piwo, zagotować. Pozostawić na niewielkim ogniu ok 30 - 40 minut, aż mięso zmięknie a ilość płynu się zredukuje. Doprawić solą i pieprzem.
Kaszę zalać trzema szklankami zimnej wody, posolić i zagotować, zmniejszyć temperaturę pod palnikiem i gotować ok 20 minut, bez przykrycia. Po tym czasie zdjąć garnek z palnika i nakryć pokrywką. Odstawić, aby kasza się uparowała.
Gulasz podawać z kaszą.
Smacznego :)
Faktycznie idealny na obecną porę roku:-) Aż tu pachnie:-)
OdpowiedzUsuńDawno już nie jadłam dobrego gulaszu
OdpowiedzUsuńgulasz idealny jak dla mnie i kminek, który uwielbiam ... bardzo smacznie tu u Ciebie, cieszę się, że natrafiłam na Twojego bloga :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że mogę Cię tu gościć :)
Usuń