poniedziałek, 10 grudnia 2012

Gulasz na piwie z kaszą bulgur

Odpowiednia potrawa na zimowe chłody. Bardzo sycąca, rozgrzewająca i pyszna. Aby smakowała wyjątkowo należy zabrać się za jej przygotowanie jeden dzień wcześniej. Mięso trzeba zamarynować w czosnku oraz ziarnach kminku i odstawić w chłodne miejsce, aby obydwa te smaki dobrze wniknęły w mięso.



Składniki:

  • 350g chudego mięsa wieprzowego na gulasz
  • 2 duże cebule
  • 400ml bulionu
  • 150ml piwa
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki suszonej papryki
  • 5 pieczarek
  • 1 łyżeczka kminku (całego)
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 1 szklanka kaszy bulgur
  • woda
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Przygotowanie:

Trzy-cztery ząbki czosnku obrać i przekroić na połowę. Mięso pokroić na niewielkie kawałki, obsypać kminem i czosnkiem, włożyć do plastikowej torebki strunowej (lub do miski), wymieszać, zamknąć i odłożyć do lodówki minimum na jedną noc.
Następnego dnia wyjąć mięso z torebki, odłożyć czosnek (można już go wyrzucić) i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Cebulę obrać i pokroić w piórka, wrzucić na patelnię do mięsa i smażyć, aż się zeszkli. Dodać pieczarki (umyte i pokrojone wcześniej) i dusić, aż puszczą sok. Posiekać pozostały czosnek i wsypać na patelnię, dodać paprykę, ziele angielskie i liście laurowe. Dusić chwilę, następnie wlać bulion oraz piwo, zagotować. Pozostawić na niewielkim ogniu ok 30 - 40 minut, aż mięso zmięknie a ilość płynu się zredukuje. Doprawić solą i pieprzem. 

Kaszę zalać trzema szklankami zimnej wody, posolić i zagotować, zmniejszyć temperaturę pod palnikiem i gotować ok 20 minut, bez przykrycia. Po tym czasie zdjąć garnek z palnika i nakryć pokrywką. Odstawić, aby kasza się uparowała.

Gulasz podawać z kaszą.

Smacznego :)


4 komentarze:

  1. Faktycznie idealny na obecną porę roku:-) Aż tu pachnie:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno już nie jadłam dobrego gulaszu

    OdpowiedzUsuń
  3. gulasz idealny jak dla mnie i kminek, który uwielbiam ... bardzo smacznie tu u Ciebie, cieszę się, że natrafiłam na Twojego bloga :)

    OdpowiedzUsuń