piątek, 14 grudnia 2012

Piwne sakiewki z jabłkami w karmelu

Uwielbiam ciasto piwne. Jest bardzo plastyczne, smakuje świetnie zarówno ze słonymi, jak i słodkimi dodatkami, robi się je niezwykle łatwo i jest naprawdę pyszne.
Ciasto z piwem przypomina mi trochę ciasto francuskie, jego smak nie jest dominujący a jedynie uzupełniający, harmonizuje praktycznie ze wszystkim, daje więc pole do popisu w nadziewaniu. Tak samo jak francuskie, ciasto piwne jest elastyczne, gładkie i pozwalające na ogromną różnorodność formy.
Dziś piwne sakiewki, nadziane jabłkiem, które wcześniej dusiło się w karmelu z cukru. Polecam!




Składniki:

  • 1 kostka miękkiego masła
  • 3 szkl mąki pszennej
  • piwo jasne (ok pół szklanki)

  • 4 jabłka (kwaśne, wytrawne typu Granny Smith)
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 2 łyżki wody
  • cynamon lub szczypta przyprawy do piernika

Przygotowanie:

Masło rozetrzeć w palcach z mąką, dodać taką ilość piwa, aby powstało gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli będzie za rzadkie, należy dosypać mąki, jeśli za gęste dodać odrobinę piwa. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny.

Cukier wsypać na patelnię, dodać wodę i podgrzewać, aż zrobi się karmel. Nie powinien być bardzo gęsty, jednak nie może być zupełnie wodnisty. Jego konsystencja powinna być syropowa. 
Jabłka umyć, obrać i pokroić na cztery. Każdą cząstkę posiekać w średnio grube plastry. Wsypać jabłka do karmelu i dusić, aż zrobią się złociste (10 - 15 minut). Następnie dodać cynamon, (ilość wg uznania) i dusić jeszcze przez kilka minut. 

Ciasto wyjąć z lodówki kwadrans przed zabraniem się do nadziewania. Powinno się lekko ogrzać, będzie bardziej plastyczne.
Podzielić je na 2 części i z każdej z nich zrobić dosyć cienki naleśnik. Pokroić w kwadraty (ok 5cm x 5cm). Na środku każdego położyć łyżeczkę jabłek i złączyć przeciwległe boki. Odłożyć na papier do pieczenia.
Piec w temperaturze 180 C, aż sakiewki zezłocą się (ok 20 - 25 minut).

Udekorować cukrem pudrem.

Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. piękne! trochę przypominają gwiazdki, cukier puder może robić za śnieg, więc można powiedzieć idealna zimowa propozycja :) i jeszcze nutka cynamonu, super
    ps.nie wiem czy wiesz, że masz włączoną weryfikację obrazkową

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cudny punkt widzenia, dziękuję Ci za komentarz :)

      Oczywiście nie wiedziałam, że ta opcja na moim blogu jest włączona, a raczej, że była ;) Dziękuję za info, poprawiłam :)

      Usuń
  2. ooo :D to ja poproszę taką "paczuszkę" do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj Boże, co przepis to lepszy od poprzedniego :) Jak tak dalej pójdzie będę ważyć 200 kg tyle tu pyszniści ....

    OdpowiedzUsuń