Kolejny przepis znaleziony w książce "Cook's Encyclopedia", o której chyba muszę w końcu napisać.
Składniki:
- 1 cały kurczak
- pół kostki masła
- 1 łyżka świeżych listków tymianku
- 2 cytryny
- 1/5 szkl wina prosecco*
- sól
Przygotowanie:
Kurczaka oczyścić i osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą i odstawić w chłodne miejsce na minimum 3-4 godziny, najlepiej na całą noc.
Piekarnik nagrzać do 220 C.
Miękkie masło wymieszać z listkami tymianku, cytryny umyć i przekroić na cztery cząstki (ze skórką).
Kurczaka (ponownie osuszonego, jeśli to konieczne) posmarować dokładnie masłem. Do środka włożyć cytryny i zalać je winem. Ułożyć mięso na blaszce piersiami do góry ( blaszka powinna być dość wysoka, na pewno nie płaska) i włożyć do piekarnika na 25 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160 C i piec półtorej godziny.
Smacznego :)
* wino można pominąć lub zostawić w szklance na jakiś czas, aby alkohol się ulotnił, reszta powinna wyparować podczas pieczenia
Pieczony kurczak niejedno ma imie, a ta wersja zdecydowanie mi sie podoba!
OdpowiedzUsuńMaggie, smakował wspaniale, jeśli kiedyś się skusisz na taką formę, aby upiec go w maśle pachnącym ziołami, z nutką cytryny i musującego wina, wiem, że nie pożałujesz :)
Usuńkosząca propozycja na kurczaka :)
OdpowiedzUsuńPraline, mam nadzieję, że kiedyś spróbujesz, podziel się wtedy ze mną opinią :)
Usuń