Kolejna potrawa, którą znalazłam w książce "Cook's Encyclopedia", odrobinę przeze mnie zmodyfikowana.
Składniki:
- 10 skrzydełek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka startego korzenia imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka sosu słodkiego chili
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
Przygotowanie:
Ząbki czosnku posiekać, wymieszać z imbirem, sosem sojowym,sokiem z limonki, miodem, sosem chili oraz olejem sezamowym. Osuszone skrzydełka polać marynatą i dobrze wymieszać. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na całą noc.
Piekarnik rozgrzać do 220 C. Skrzydełka odsączyć z marynaty i przełożyć na blaszkę lub naczynie żaroodporne. Wstawić do piekarnika i piec ok15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160 C i piec kolejne 20 minut.
Smacznego :)
Bardzo lubię skrzydełka :)
OdpowiedzUsuń