niedziela, 13 stycznia 2013

Skrzydełka kurczaka o smaku orientalnym

Bardzo wygodne danie, kiedy trzeba zrobić coś dla wielu osób. Skrzydełka należy zamarynować wieczorem a następnego dnia jedynie przełożyć do naczynia do pieczenia i włożyć do piekarnika. Pieką się same, dając czas na wykonanie innych czynności. Z pewnością zaspokoją gusta nawet bardzo wybrednych gości. Polecam na wszelkie spotkania w większym gronie, jak i na obiad.
Kolejna potrawa, którą znalazłam w książce "Cook's Encyclopedia", odrobinę przeze mnie zmodyfikowana.






Składniki:

  • 10 skrzydełek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego korzenia imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka sosu słodkiego chili 
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

Przygotowanie:

Ząbki czosnku posiekać, wymieszać z imbirem, sosem sojowym,sokiem z limonki, miodem, sosem chili oraz olejem sezamowym. Osuszone skrzydełka polać marynatą i dobrze wymieszać. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na całą noc.
Piekarnik rozgrzać do 220 C. Skrzydełka odsączyć z marynaty i przełożyć na blaszkę lub naczynie żaroodporne. Wstawić do piekarnika i piec ok15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160 C i piec kolejne 20 minut.

Smacznego :)

1 komentarz: