Jeśli ktoś będzie marudził, że nie wie, na jakie ma ochotę, to tym bardziej powinien skusić się na ten przepis. Ja zaproponuję lody z migdałową kruszonką ale można je podać z innymi dodatkami np ze świeżymi owocami, z owocami z syropu, z czekoladą, z kruszonymi orzechami czy ulubionymi ciastkami. Lody mają smak jogurtu, dodatek cukru żelującego dodaje lekkiej kwaskowatości, powoduje, że nie jest on mdły. Zapraszam :)
Składniki:
- 400g jogurtu typu grecki
- 150ml mleka
- 100ml słodkiej śmietany
- 100g serka mascarpone
- 6 łyżek cukru żelującego
- 2 łyżki cukru brązowego
- 5 ciasteczek typu degistive
- 5 łyżek płatków migdałowych
- 2 łyżki syropu klonowego (lub miodu)
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
Przygotowanie:
Osobom, które nie posiadają maszynki do robienia lodów będzie potrzebna spożywcza torebka strunowa.
Produkty powinny być prosto z lodówki (mleko, jogurt, śmietana i serek).
Mleko i jogurt wymieszać z cukrem żelującym i cukrem brązowym, aż cukier się rozpuści.
Serek mascarpone wymieszać w oddzielnym naczyniu ze słodką śmietaną, następnie lekko ubić (najlepiej ręczną trzepaczką do jajek) na gładki krem, ale nie musi być sztywny.
Delikatnie wymieszać śmietanę z serkiem z mlekiem, jogurtem i cukrem.
Jeśli będziemy używać maszynki do lodów, należy wstawić masę do lodówki i odczekać, aż całkowicie się wychłodzi, następnie postępować wg instrukcji użycia maszynki.
W przypadku braku maszynki do lodów należy powstałą masę przelać do torebki (lub torebek jeśli są małe, będzie jej dosyć sporo) i włożyć do zamrażalnika. Zostawić na 15 - 20 minut (w zależności od temperatury, jeśli jest powyżej -21 C czas ten trzeba wydłużyć), po czym potrząsnąć kilkakrotnie torebką, aby masa się przemieszała. Po kolejnych 15 minutach proces powtórzyć. Wykonać tę czynność jeszcze dwa razy i zostawić do całkowitego zamrożenia lodów.
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Do miski food procesora z nożami do siekania włożyć ciastka oraz migdały. Zmielić na proszek, następnie, dodać masło i syrop, wymieszać.
Lody wyjąć kilka minut przed podaniem. Nakładać do pucharków i posypać kruszonką.
Smacznego :)