Łatwa w wykonaniu, pyszna i pachnąca. Tarta z truskawkami, na bitej śmietanie. A pod spodem krem budyniowy na bazie żółtek, z prawdziwą wanilią. Dla równowagi, bo truskawki coraz słodsze, odrobina galaretki z czerwonej porzeczki, z dodatkiem truskawki. Na wierzchu i na spodzie.
Składniki:
Ciasto:
• pół kostki schłodzonego masła
• 1 szkl. mąki
• szczypta soli
• 2 łyżki zimnej wody
Krem:
• 2 żółtka
• 1 szkl mleka
• ziarenka z połowy laski wanilii
• pół szklanki cukru
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 100ml słodkiej śmietany
• 1 łyżeczka cukru pudru
• 250g świeżych truskawek
• 4 łyżki galaretki porzeczkowo-truskawkowej*
Przygotowanie:
Masło pokroić w małe kawałki, dodać mąkę i sól. Nożem rozdrobnić na niewielkie kawałeczki, coś w rodzaju kruszonki. Dodać wodę i szybko ugnieść ciasto. Odstawić do lodówki na pół godziny.
Mleko zagotować z wanilią. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę. Wlać powoli mleko, mieszając. Przelać do garnka i podgrzewać cały czas mieszając, aż całość zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia.
Ciasto wałkować na cienki placek i wyłożyć do blaszki na tartę (ok 18 cm). Nakłóć ciasto, aby nie rosło podczas pieczenia. Można użyć grochu albo specjalnych ziarenek ceramicznych wielokrotnego użytku, wtedy pod ziarenka warto położyć folię. Piekarnik nagrzać do 180C i piec ciasto ok 20 minut. Odstawić do wystygnięcia.
Śmietanę ubić z łyżeczką cukru pudru.
W niewielkim garnku podgrzać połowę galaretki, zdjąć z palnika jak tylko się rozpłynie.
Wystudzony spód posmarować pozostałą połową galaretki. Na nią położyć krem budyniowy, następnie ubitą śmietanę. Umyte truskawki pokroić na części lub na połówki. Ułożyć na śmietanie. Całość posmarować rozpuszczoną galaretką.
Smacznego :)
* galaretka ze słoika, może być zwykły dżem z czerwonej porzeczki, jeśli ma pestki, należy przetrzeć go przez sitko, zaraz po podgrzaniu
Poezja dla oka i jak sądzę dla podniebienia.
OdpowiedzUsuńKoniecznie wypróbuję ten przepis, i to jutro! :)
Cieszę się, że udało mi się Ciebie natchnąć :*
OdpowiedzUsuń