piątek, 1 czerwca 2012

Schab pieczony z cebulką, w jabłkowym soku.

Bardzo lubię dania, które wymagają niewielkiego wkładu pracy, smakują wspaniale i nadają się do odgrzania, nie tracąc na jakości. Takim daniem jest proponowany dziś pieczony schab. Idealnie miękkie kawałki mięsa w perfekcyjnej kompozycji smakowej. Szybko i pysznie.



Składniki:

• 4 kotlety schabowe o grubości ok 1,5 cm
• 2 cebule
• 2 ząbki czosnku
• szklanka soku jabłkowego
• 4 ziarna ziela angielskiego
• 1 listek laurowy
• olej
• sól, cukier, pieprz

Przygotowanie:

Cebulę umyć i pokroić w półplastry. Schab umyć i osuszyć.
Olej rozgrzać na patelni. Każdy kotlet obsmażyć z obu stron, na złoto-brązowy kolor. Odłożyć na talerz. Na patelnię po smażeniu mięsa włożyć cebulę, posolić (cebula w rezultacie powinna być odrobinę za słona, ponieważ nie solimy schabu) i dodać szczyptę cukru. Wymieszać i smażyć, aż się skarmelizuje. Pod koniec duszenia dodać przeciśnięty czosnek oraz pieprz.
W garnku do pieczenia lub żaroodpornym naczyniu z pokrywką, położyć na spód połowę cebuli, następnie kotlety i znów cebulę. Włożyć ziele i listek laurowy, całość zalać sokiem z jabłek. Przykryć pokrywką i piec w temp. 200 C ok 40 minut.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz