czwartek, 28 czerwca 2012

Kawałki kurczaka z chrupiącą skórką

Luzowane kawałki kurczaka, marynowane w orientalnej mieszance przypraw. Duszone na patelni tak, aby skórka na koniec gotowania była chrupiąca. Kolejna potrawa, która "robi się sama".



Składniki:

• 6 kawałków kurczaka (udka, bez pałki)
• 1 łyżka papryki suszonej
• 1 łyżeczka suszonego czosnku
• 1/2 łyżeczki kurkumy
• 1/2 łyżeczki soli
• 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
• 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
• 1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
• 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
• 1/4 łyżeczki mielonych goździków
• 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
• szczypta chili
• szczypta drobnego cukru
• 1 łyżka oliwy
• olej
• 1/2 szkl wody


Przygotowanie:

Wykroić z kurczaka kości. Wymieszać przyprawy i posypać nimi równo mięso. Pokropić oliwą i wymieszać dokładnie, aby każdy kawałek kurczaka był otoczony w przyprawie. Odstawić na pół godziny.
Rozgrzać olej na patelni, włożyć kawałki kurczaka, obsmażyć z każdej strony na złoty kolor. Wlać wodę na patelnię, przykryć pokrywką i dusić pół godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i zwiększyć ogień. Gotować aż woda odparuje, podsmażyć chwilę na samym oleju, żeby skórka stała się chrupiąca.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz