Ciężkie ciasto piernikowe, któremu świetnie służy czas spędzony w lodówce, im dłuższy, tym ciasto smaczniejsze. Przełożone pysznym kremem, idealne na niedzielny deser. Przyznam, że moje ulubione. Przepis ze strony "Moje wypieki" z niewielką zmianą.
Składniki:
• 1 szkl. mąki pszennej
• pół szklanki cukru
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
• 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
• 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli
• 2 jajka
• 1/3 szkl. oleju
• 1 szkl. orzechów włoskich zmielonych na grubą mąkę*
• 1/2 szkl. ananasów z puszki (odciśniętych z syropu, drobno posiekanych)*
• 1 szkl. marchewki startej na grubych oczkach
Krem:
• 6 łyżek miękkiego masła
• 1 opakowanie serka typu philadelphia
• 1 szkl. cukru pudru
Przygotowanie:
Jajka wymieszać z olejem, dodać mąkę, proszek, sodę, sól oraz przyprawy (cynamon, ziele, goździki i gałkę). Następnie wymieszać z marchewką, ananasem i orzechami. Powstała masa powinna być dosyć gęsta. Przełożyć do tortownicy (ok. 21 cm), wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Piec ok godziny w temperaturze 180 C.
Po upieczeniu wystudzić.
Masło wymieszać z cukrem i stopniowo dodawać serek. Powstałą masą przełożyć ciasto. Włożyć do lodówki na minimum godzinę, najlepiej na całą noc.
Smacznego :)
* zarówno orzechy jak i ananas należy odmierzyć przed mieleniem/siekaniem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz