Składniki:
- • 4 jabłka (najlepsze kwaśne, zielone np Granny Smith)
- • 2 jajka (prosto z lodówki)
- • 1 szkl mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- • mleko (także prosto z lodówki)
- • pół łyżeczki proszku do pieczenia
- • olej
Przygotowanie:
Jabłka umyć, obrać i pokroić na cztery części a każdą z nich w poprzek na grube plastry.
Jajka wymieszać z cukrem, dodać mąkę i tyle mleka, aby powstało gęste ciasto (o konsystencji gęstej śmietany). Dodać jabłka i wymieszać, jabłka powinny być oblepione ciastem.
Na rozgrzany olej kłaść łyżką placki, smażyć na złocisty kolor z każdej strony.
Podawać posypane cukrem.
Smacznego :)
Mam pytanie, ile cukru dodałaś?
OdpowiedzUsuńJuż poprawiam przepis, o cukrze w liście składników zapomniałam, dziękuję za zwrócenie na to uwagi :)
Usuń