sobota, 23 czerwca 2012

Ziemniaki w przyprawach

Chrupiące, smaczne dzięki przyprawom, w których są obtoczone tuż przed pieczeniem. Kolejny pomysł na popularnego kartofla. Niech nikt nie mówi, że to nudne warzywo :)




Składniki:

• 6 dużych ziemniaków
• 2 łyżki oliwy
• 1 łyżeczka suszonej papryki
• 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
• 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
• 1/4 łyżeczki soli
• szczypta pieprzu


Przygotowanie:

Ziemniaki umyć, osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki.
Oliwę wymieszać z przyprawami, solą oraz pieprzem.
Do dużej miski włożyć ziemniaki i polać marynatą. Wymieszać dokładnie, tak, aby każdy kawałek oblepiony był oliwą.
Wysypać na pergamin i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 C. Piec, aż będą miały rumiany kolor.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz