niedziela, 24 czerwca 2012

Sałatka obiadowa, pyszny i kolorowy akcent na talerzu

Prosta sałatka z użyciem łatwo dostępnych, sezonowych warzyw. Wykorzystując sałatę i sos jako podstawę, za każdym razem możemy uzyskać nowy dodatek do obiadu, różne warjacje smaków . Własnoręcznie zrobiony sos winegret jest tutaj kluczowy. Dobrze przyprawiony, idealnie podkreśli smak warzyw.



Składniki:

• 1 sałata lub mieszanka sałat
• 2 świeże pomidory
• pół papryki
• 1/3 szkl. kukurydzy z puszki
• 3 cebulki dymki

sos winegret:

• szczypta soli
• szczypta pieprzu
• 1/4 łyżeczki drobnego cukru
• 1/2 posiekanego ząbka czosnku
• 1 cebulka dymka ze szczypiorem
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• 4 łyżki octu owocowego (np. balsamico bianco)
• 1/3 szkl. oliwy lub oleju



Przygotowanie:

Sałatę rozdrobnić, pomidory, paprykę i cebulkę pokroić na drobne części i ułożyć na sałacie. Posypać kukurydzą.

Sos:

Do szklanki wsypać sól, pieprz, cukier, czosnek, posiekaną drobno cebulkę dymkę razem ze szczypiorem oraz pietruszkę. Dodać ocet i wymieszać do rozpuszczenia się cukru i soli. Dodać oliwę i wymieszać.



Ok 10-15 minut przed podaniem polać sałatkę sosem, wymieszać i odstawić aby smaki się połączyły.

Smacznego :)



2 komentarze:

  1. Aż mi ślina pociekła po brodze - aż do kolan :)
    Jutro lecę do sklepu po składniki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedna z moich ulubionych sałatek:)

    OdpowiedzUsuń