czwartek, 7 czerwca 2012

Klopsiki w pomidorowym sosie, pełnym chrupiących warzyw

Aromatyczne klopsiki z indyczego mięsa, w wielowarzywnym sosie, w którym rolę główną odgrywają pomidory. Znajdziecie tam również cukinię, pomidory, cebulę i czosnek. W sosie nie zabraknie także ziół.
Klopsiki podane na makaronie spaghetti, który z powodzeniem może być zastąpiony przez każdy inny (gorąco polecam pełnoziarnisty), z zieloną pietruszką i płatkami parmezanu.




Składniki:

Klopsiki:

• ok 400g piersi z indyka
• 1/2 cebuli
• 1 ząbek czosnku
• sól
• pieprz
• olej

Sos warzywny:

• 1 cebula
• 400g pomidorów z puszki
• 5 szt pomidorów świeżych
• 1 cukinia
• 1 papryka
• 2 ząbki czosnku
• 1/2 szkl. wody
• sól, pieprz
• 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki*
• 1/2 łyżeczki posiekanych liści bazylii*
• 1/2 łyżeczki listków świeżego oregano*
• szczypta cukru
• sok z cytryny**
• 2 łyżki oliwy

Do podania:

• natka pietruszki
• płatki parmezanu

Przygotowanie:

Mięso umyć i zemleć. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce. Dodać do mięsa, posolić, dodać pieprz oraz czosnek, przeciśnięty przez praskę. Wymieszać. Można użyć robota kuchennego, wtedy wystarczy wszystkie składniki umieścić w misce robota i, używając noży do siekania, wszystko razem zemleć, powstanie gotowa masa do formowania klopsików. Uformować niewielkie kulki i smażyć z każdej strony na oleju.

Na patelni rozgrzać oliwę. Posiekać cebulę i podsmażyć aż będzie szklista. Cukinię i paprykę pokroić w niewielkie kawałki, dodać do cebuli. Dusić ok 10 minut. Pomidory sparzyć i zdjąć skórkę, pokroić na cząstki i usunąć gniazda nasienne. Pozostałą część pokroić na mniejsze kawałki i dodać do warzyw na patelni. Dusić kilka minut, następnie dodać pomidory z puszki (jeśli są całe to należy je pokroić). Dodać wodę i wymieszać. Dusić na małym ogniu ok 20 minut, w razie konieczności dolać odrobinę wody. Po tym czasie dodać klopsiki, zioła, sól i pieprz, cukier oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać i gotować nadal przez 10 minut.

Podawać z makaronem lub ryżem, klopsiki posypać natką pietruszki i płatkami parmezanu.

Smacznego :)

*zioła świeże można zastąpić suszonymi
** sok z cytryny jest podany opcjonalnie, jeśli sos nie jest wystarczająco kwaśny od samych pomidorów należy go dodać do sosu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz