niedziela, 10 czerwca 2012

Jacket potato, czyli ziemniak pieczony

Świetny dodatek do dania głównego jak i samodzielna przekąska na ciepło. Czas wykonania niewielki, bo ziemniaki przecież pieką się same, czasu wymaga jedynie ich przygotowanie i sos czosnkowo-szczypiorkowy, który jest absolutnie obowiązkowy. Pomysł na pieczone ziemniaki jest od Marty :*



Składniki:

• 8 szt. ziemniaków (podobnej wielkości)
• pół szklanki wody
• oliwa

Sos:

• 3 łyżki świeżej, kwaśnej śmietany
• 2 łyżki majonezu
• sól
• 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
• pół ząbka czosnku

Przygotowanie:

Ziemniaki oszyścić i umyć, włożyć na patelnię lub garnek o dużym dnie i zalać wodą. Przykryć szczelnie pokrywką i zagotować, zmniejszyć ogień i parować ok 8-10 min (czas zależy od wielkości, im większe tym dłużej).
Piekarnik rozgrzać do 180 C. Ziemniaki wyjąć z patelni i położyć na pergaminie lub blaszce posmarowanej tłuszczem. Spryskać odrobinę po wierzchu oliwą (idealnie do tego nadaje się w sprayu) albo posmarować pędzelkiem. Włożyć do piekarnika i piec aż będą miękkie w środku i złociste na zewnątrz.


Sos:

Majonez wymieszać ze śmietaną, dodać szczypior i czosnek roztarty z solą. Wymieszać.
Do sosu można dodać świeżą rzodkiewkę, posiekany koper, kwestia upodobań smakowych.

Smacznego :)



2 komentarze:

  1. uwielbiam Twoje przepisy na ziemniaki :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że przypadły Ci do gustu. W tym temacie nie zawiodę :) Niedługo pojawi się następna propozycja.

    OdpowiedzUsuń