piątek, 22 czerwca 2012

Sza Sza Szaszłyk

Szaszłyk to świetna propozycja, którą za każdym razem można przygotować inaczej, wystarczy zmienić rodzaj mięsa, warzyw, marynaty, ziół do posypania, sposób pieczenia (grill lub piekarnik), sos jaki do nich podamy... Absolutne szaleństwo własnej inwencji, coś, co trafia do mnie niezwykle silnie :)
Dziś szaszłyki z piersi kurczaka, marynowanej w sosie teriyaki z dodatkiem soku z cytryny, który sprawia, że mięso jest delikatne i kruche, z suszoną papryką, czosnkiem, świeżym imbirem i miodem. Przekładany kolorową papryką, cukinią, cebulą oraz pieczarką.




Składniki:

• 1 pierś z kurczaka (podwójna)
• 2 łyżki marynaty teriyaki
• 1 łyżka miodu
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• pół łyżeczki startego imbiru
• pół łyżeczki suszonego czosnku
• pół łyżeczki suszonej papryki
• 1 łyżeczka oliwy
• sól

• 1 cukinia
• 3 papryki (najlepiej w różnych kolorach)
• 5 pieczarek
• 2 duże cebule (np. czerwone)

• wykałaczki

Przygotowanie:

Wykałaczki namoczyć w zimnej wodzie. Dzięki temu nie spalą się szybko.

Pierś z kurczaka pokroić w spore kwadraty, dodać sos teriyaki, sok z cytryny, oliwę, sól, miód, imbir, paprykę suszoną i czosnek. Wymieszać dobrze i odstawić na minimum pół godziny.

Warzywa umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Pieczarki oczyścić i przekroić na ćwiartki.

Nadziewać z zamarynowanym mięsem na wykałaczki.
Posypać solą i pieprzem, upiec w temperaturze 180 C aż mięso przestanie być surowe.

Można podać z sosem czosnkowym z tego przepisu.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz