Aromatyczny kurczak, pełen dobrze dobranych smaków. Szybki i łatwy w wykonaniu. Idelany do chlebków naan albo do ryżu. Mięso zamarynowane w przyprawach i soku z cytryny jest kruche i delikatne. Podane z sosem czosnkowym.
Składniki:
Shoarma:
• 1 podwójna pierś z kurczaka
• 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
• 1 łyżeczka suszonego czosnku
• 1 łyżeczka mieszanki curry
• 1/2 łyżeczki garam masala
• szczypta chili
• 1 łyżka soku z cytryny
• 1 łyżka oliwy
• olej do smażenia
Sos czosnkowy:
• 3 łyżki kwaśnej, świeżej śmietany
• 2 łyżki majonezu
• pół ząbka czosnku
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka umyć i wysuszyć. Pokroić w małe kawałki. Posypać przyprawami, dodać sok z cytryny i oliwę. Odstawić na minimum pół godziny.
Po tym czasie olej rozgrzać na patelni i włożyć kurczaka. Usmażyć na złoty kolor ale nie należy go wysuszyć.
Majonez wymieszać ze śmietaną, dodać posiekany czosnek.
Shoarmę podawać z sosem w osobnym naczyniu.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz