Kiedy długie lata temu nieopatrznie przyznałam się, że zupę z buraków z innymi warzywami nazywam barszczem ukraińskim, zostałam surowo potraktowana przez pewnego znajomego. Następnego dnia przyniósł mi przepis od babci swojego ukraińskiego przyjaciela oraz całe wyjaśnienie czym ten barszcz jest. A jest to zupa potwornie tłusta, gotowana na burakach i kości. Warzywa obsmaża się na smalcu i tuż pod koniec gotowania barszczu (mimo tego ze smażenia warzyw) dodaje się jeszcze dodatkową jego porcję. Kość do zupy im bardziej tłusta tym lepsza.
Ogólnie potrawa bardzo ciężkostrawna, ale tego wymagali ukraińscy mężczyźni, którym taki posiłek musiał wystarczyć na długi czas ciężkiej pracy.
Moja wersja barszczu w ogóle nie przewiduje mięsa, niczego co jest tłuste, prócz odrobiny oliwy. Cały smak potrawy pochodzi od warzyw, zamiast octu dodaję sok z cytryny.
Bardzo smaczny posiłek, z pasztecikami z mięsem. Dla wegetarian farsz z pieczarek lub soczewicy.
Składniki:
Barszcz:
• 4 średnie buraki
• 2 marchewki
• 1 pietruszka (korzeń)
• 2 łyżki siekanej natki pietruszki lub 1 łyżka suszonej
• pół szklanki passaty pomidorowej
• 2 ząbki czosnku
• sól
• 1 łyżka cukru
• sok z połówki cytryny
• 2 łyżki oliwy
• 600 ml bulionu warzywnego
• listek laurowy
• 3 - 4 ziarna ziela angielskiego
Paszteciki:
ciasto:
• 2 szkl mąki chlebowej pszennej
• 3/4 szkl wody
• 1 łyżka cukru
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka suszonych drożdży
• 4 łyżki rozpuszczonego masła lub oliwy z oliwek
• 1 jajko (do posmarowania pasztecików przed upieczeniem)
farsz mięsny:
• 1 szklanka ugotowanego mięsa (np z rosołu)
• 2 ugotowane marchewki
• 1/2 dużej cebuli
• 1 ząbek czosnku
• sól
• pieprz
• szczypta gałki muszkatołowej
farsz pieczarkowy:
• 10 średnich pieczarek
• 1 cebula
• sól
• pieprz
• 1 łyżka masła
• 1 jajko
farsz z soczewicy:
• 1 szkl. ugotowanej soczewicy czerwonej (może być z puszki)
• 5 pieczarek
• 1 cebula
• sól
• pieprz
• oliwa
Przygotowanie:
Barszcz:
Buraki obrać i pokroić w niewielkie kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać buraki, cukier, sól, sok z cytryny i dusić przez 5 minut, następnie dodać przecier pomidorowy, zagotować i wyłączyć palnik.
Na patelni ponownie rozgrzać łyżkę oliwy, włożyć marchew i pietruszkę, pokrojone w plasterki. Podgrzewać na małym ogniu, wsypać natkę. Gdy warzywa zaczną intensywniej pachnieć, przełożyć je do garnka i zalać gorącym bulionem, dodać liść laurowy i ziele angielskie i gotować na małym ogniu. Po 15 minutach, do powstałej bazy dodać buraki. Gotować ok 10 minut, następnie dodać czosnek. Wymieszać i gotować jeszcze przez chwilę. Dosolić, jeśli barszcz tego wymaga.
Farsz mięsny:
Mięso z marchewkami i cebulą zmielić na pastę. Dodać sól, pieprz i gałkę. Wymieszać.
Farsz pieczarkowy:
Pieczarki zetrzeć na tarce. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Na patelni rozpuścić masło, dodać cebulę. Jak się zeszkli dodać pieczarki. Posolić, wtedy szybciej puszczą sok, który należy odlać a resztę farszu usmażyć na dużym ogniu tak, aby gotowy był niemalże suchy. Dodać pieprz i ewentualnie sól, której spora część wypłynęła wraz z odlanym sokiem. Wystudzić. Do zimnego wbić jajko i dokładnie wymieszać.
Farsz z soczewicą:
Cebulę posiekać w kostkę, pieczarki w drobne kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zeszklić. Dodać pieczarki i dusić aż będą ugotowane. Odlać sok, jeśli pieczarki puściły go za dużo. Dosypać soczewicę, posolić, dodać pieprz (ten farsz wymaga sporej ilości), wymieszać.
Paszteciki:
Podgrzać wodę, dodać do niej cukier, drożdże i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Do pozostałej mąki dodać rozczyn i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Następnie wlać rozpuszczone masło i wyrobić ponownie.
Odstawić w ciepłe miejsce aby ciasto podwoiło swoją objętość.
Gotowe ciasto podzielić na dwie części i z każdej zrobić niezbyt cienki placek.
Posmarować farszem i zwinąć. Powstały wałek pokroić na części i każdą z nich układać na papierze do pieczenia (stroną krojoną, czyli z farszem, do dołu).
Posmarować rozbitym jajkiem i odstawić do rośnięcia na 15 minut w ciepłe miejsce.
Piec w temperaturze 180 C przez 20 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz