Idealny do zup, sosów a nawet jako delikatny, samodzielny rosół warzywny.
Składniki:
- 6 marchewek
- 3 łodygi selera + środek*
- 1 duży por
- pęczek pietruszki
- 1 łyżka pietruszki suszonej
- 1 łyżka suszonego lubczyku (lub gałązki świeżego)
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 6-8 ziaren ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- pieprz
- sól
- łyżka oliwy
- 4,5 litra wody
Przygotowanie:
Warzywa obrać, oczyścić i umyć. Marchew pokroić na mniejsze kawałki, łodygi selera połamać na pół, pora przekroić wzdłuż.
W dużym garnku rozgrzać delikatnie oliwę, wrzucić marchew, seler, natkę i suszone przyprawy. Przykryć pokrywką i podgrzewać na bardzo małym ogniu, potrząsając od czasu do czasu, aby warzywa wymieszały się. Kiedy zaczną intensywnie pachnieć, włożyć pora, wlać do garnka wrzącą wodę, zdjąć pokrywkę i po woli zagotować.
Cebulę przypiec pod grzałką grillową na maksymalnej temperaturze, aż zrobi się mocno brązowa.
Dodać do garnka z wywarem.
Gotować przez półtorej godziny na bardzo małym ogniu (bulion powinien delikatnie bulgotać, bardzo po woli i leniwie).
Na koniec dodać przeciśnięte ząbki czosnku, sól oraz pieprz. Gotować jeszcze ok 10 minut i wyłączyć palnik.
Odstawić do wystygnięcia.
Tak przygotowany bulion można przelać do torebek lub pojemników i przechowywać w zamrażalniku.
Smacznego :)
Zmniejszył bym liczbę marchewek (są słodkie), zrezygnował bym z czosnku, nie opalał cebuli (gorzki smak), wystarczy dla koloru dodać nie obraną a umytą cebule, dodał bym tymianek (świeży, wszystkie składniki powinny być świeże) i trochę kapusty, gotował bym dłużej tak do 20 minut a zalewał raczej zimną wodą ale bardzo wolno, po ugotowaniu przecedził przez bardzo gęste stożkowe sitko. pozdrawiam rick
OdpowiedzUsuń