Zapiekane, podane z prażonymi migdałami i słodką śmietanką.
Dziś w kształcie serduszek, które wycięłam foremką do ciastek.
Składniki:
- naleśniki*
- 1 opakowanie serka ziarnistego typu wiejski**
- 1 żółtko
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 3-4 łyżki cukru pudru
- szczypta utartej skórki z pomarańczy
- płatki migdałów
- słodka śmietana
- 1 łyżeczka masła do posmarowania naleśników przed zapieczeniem
Przygotowanie:
Serek umieścić w kubku od robota kuchennego z nożami do siekania, dodać resztę składników i zmiksować na gładką masę.
Nałożyć nadzienie na naleśniki i złożyć je na cztery (najpierw na pół i znów na pół).
Żaroodporne naczynie posmarować masłem, ułożyć naleśniki i je także lekko posmarować masłem z wierzchu. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 C i piec do czasu, aż się delikatnie zezłocą (ok 15-20 min).
Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni, pilnując, aby się nie spaliły.
Gotowe naleśniki nałożyć na talerz, polać słodką śmietanką i oprószyć płatkami migdałów.
Smacznego :)
*na naleśniki każdy ma swój sprawdzony sposób, ja swoje robię "na oko", więc nie podaję przepisu z proporcjami. Jeśli jednak ktoś będzie robił je po raz pierwszy to podaję, z czego powinny się składać:
jajko, mleko, mąka, szczypta soli i odrobina cukru.
**można użyć zwykłego twarogu, ale serki ziarniste są delikatnie solone, co powoduje, że naleśniki nie są mdłe, twaróg można odrobinę posolić albo zmniejszyć ilość cukru, który dodaje się do masy
Kocham naleśniory!<3.;)
OdpowiedzUsuńNalesniki...czy jest cos pyszniejszego?
OdpowiedzUsuńWspaniałe! Pysznie u Ciebie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
są po prostu obłędne :-) !
OdpowiedzUsuńwyglądają cudownie ;D
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam ogromnie :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że moje naleśniki będą inspiracją dla Was, punktem wyjścia do sprawienia komuś, lub sobie, przyjemnego talerza, który cieszy smakiem i wyglądem :)
śniadanie pełne miłości, pięknie wyglądają !
OdpowiedzUsuń