Poduszeczki zostały obtoczone w cukrze pudrze z odrobiną cynamonu.
Składniki:
- 2 opakowania serka ziarnistego (typu wiejski)
- 4 łyżki brązowego cukru*
- 4 jajka
- szczypta soli (jeśli serek jej nie zawierał)
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka spirytusu lub octu
- 400 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub 1 łyżka cukru z wanilią lub cukru wanilinowego**
- olej rzepakowy do smażenia
- cukier puder
- szczypta cynamonu
* cukier brązowy można zastąpić cukrem białym
** zastępując pastę cukrem należy zmniejszyć ilość użytego cukru brązowego lub białego o pół łyżki
Przygotowanie:
Serek umieścić w kubku robota kuchennego z nożami do siekania, dodać jajka, cukier, wanilię i śmietanę. Połączyć składniki. W przypadku braku robota kuchennego można posłużyć się widelcem i ugnieść trochę serek, rozdrabniając jego granulki, następnie połączyć go łyżką z resztą składników.
W misce połączyć mąkę z solą i sodą, wlać powstałą masę (powinna być dosyć rzadka) i dodać spirytus lub ocet. Wyrobić dosyć szybko ciasto, nie będzie gładkie ale takie właśnie ma być. Jeśli się klei za bardzo należy dosypać mąki. Zależy to od stopnia gęstości śmietanki w serku.
Na stolnicę wysypaną mąką przełożyć ciasto, rozwałkować na grubość pół centymetra i pokroić w kwadraty o boku ok 2cm.
Olej rozgrzać w wysokiej patelni (ilość oleju na wysokość ok 3cm). Aby nie przegrzać oleju, co spowoduje szybkie palenie się pączków, należy rozgrzewać tłuszcz powoli, ustawiając największy palnik na połowę swojej mocy i dając mu czas ok 10 minut.
Kłaść poduszeczki na olej i smażyć do złotego koloru, następnie należy poduszeczki obrócić na drugą stronę i także smażyć do zarumienienia.
Wyjąć na talerz wyłożony papierem, aby odsączyć je z tłuszczu.
Cukier puder wymieszać z cynamonem i obsypać jeszcze ciepłe pączki.
Smacznego :)
Mmm pyszności :)
OdpowiedzUsuńSwietny pomysl! Ja mam zawsze w lodowce ziarnisty serek wiec pewnie je niedlugo zrobie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplo.