piątek, 8 lutego 2013

Zimowa zupa z parmezanową falbanką

Zupa powstała z potrzeby chwili. I z tego, co zimą zwykle jest pod ręką. Zupa zimowa to dla mnie zupa sycąca, rozgrzewająca i wykonana z tego, co akurat w znajduje się w spiżarni. Znajdziecie w niej więc marchew, cebulę, czosnek, kapustę włoską i fasolę. Nie zabrakło też pomidorów z puszki, przypraw typu pieprz czarny czy cayenne. Zupa jest naprawdę pyszna i odpowiednia na chłody.

 

Składniki:
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 1/4 główki kapusty włoskiej
  • 1/2 puszki pomidorów w zalewie
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka papryki suszonej
  • szczypta pieprzu cayenne
  • szczypta pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 1 puszka białej fasoli
  • garść grubego makaronu
  • 700ml bulionu warzywnego
  • sól
  • sok z cytryny
  • oliwa

  • płatki parmezanu
  • grzanki

Przygotowanie:

Cebulę zeszklić na oliwie, dodać marchew i dusić przez kilka minut. Pokroić drobno kapustę i wrzucić na patelnię. Dodać paprykę w proszku, pietruszkę, pieprz cayenne i przesmażyć. Zalać pomidorami, wymieszać i dodać bulion. Gotować na wolnym ogniu ok 20 minut.Wsypać makaron, wymieszać i ponownie gotować ok 7min.
Fasolę odcedzić z zalewy, ząbek czosnku przecisnąć przez praskę i dodać do zupy.
Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem, oraz odrobiną soku z cytryny, jeśli pomidory nie były wystarczająco kwaśne.
Podawać z grzankami i płatkami parmezanu.





Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Na pewno bardzo sycąca i rozgrzewająca. Ja tez stawiam na zupy zimą :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Przeczytałam składniki i zdecydowanie jestem za. A parmezanowa ozdoba super :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń