Składniki:
- 2 marchewki
- 1 duża cebula
- 1/4 główki kapusty włoskiej
- 1/2 puszki pomidorów w zalewie
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka papryki suszonej
- szczypta pieprzu cayenne
- szczypta pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
- 1 puszka białej fasoli
- garść grubego makaronu
- 700ml bulionu warzywnego
- sól
- sok z cytryny
- oliwa
- płatki parmezanu
- grzanki
Przygotowanie:
Cebulę zeszklić na oliwie, dodać marchew i dusić przez kilka minut. Pokroić drobno kapustę i wrzucić na patelnię. Dodać paprykę w proszku, pietruszkę, pieprz cayenne i przesmażyć. Zalać pomidorami, wymieszać i dodać bulion. Gotować na wolnym ogniu ok 20 minut.Wsypać makaron, wymieszać i ponownie gotować ok 7min.
Fasolę odcedzić z zalewy, ząbek czosnku przecisnąć przez praskę i dodać do zupy.
Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem, oraz odrobiną soku z cytryny, jeśli pomidory nie były wystarczająco kwaśne.
Podawać z grzankami i płatkami parmezanu.
Smacznego :)
Na pewno bardzo sycąca i rozgrzewająca. Ja tez stawiam na zupy zimą :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Przeczytałam składniki i zdecydowanie jestem za. A parmezanowa ozdoba super :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń