Idealna będzie tarta, delikatna, krucha, po brzegi wypełniona jabłkami. Najlepsza jeszcze odrobinę ciepła.
Składniki:
- 1 szkl mąki pszennej
- 1 łyżka cukru pudru
- pół kostki zimnego masła
- szczypta soli
- 1 żółtko
- 1 łyżka zimnej wody
- 6 jabłek
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 zmielone goździki
- szczypta mielonego ziela angielskiego
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka bułki tartej (jeśli jabłka będą zbyt wilgotne)
- płatki migdałów
- białko
- szczypta grubego cukru
Przygotowanie:
Masło rozetrzeć z mąką, dodać żółtko, cukier, sól i wodę. Wyrobić szybko ciasto, przykryć ściereczką i odłożyć je na pół godziny w chłodne miejsce.
Jabłka obrać, pokroić na grube kawałki i włożyć na patelnię. Dodać masło, cukier i przyprawy, wymieszać i dusić przez 10 minut na małym ogniu. Następnie powstałe nadzienie lekko przestudzić.
Ciasto rozwałkować na okrągły placek o średnicy 25-26cm, na środku wyłożyć jabłka i zawinąć brzegi do środka. Jeśli jabłka są dosyć rzadkie należy posypać ciasto bułką tartą, w miejscu, na którym będzie leżało nadzienie. Posmarować roztrzepanym białkiem, posypać cukrem i płatkami migdałów.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut, do zarumienienia się ciasta.
Podawać lekko przestudzone.
Smacznego :)
ach, właśnie teraz mówiłyśmy z mamą, że zjadłybyśmy coś takiego :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne przepisy! Ruszyła akcja: 11 pytań do bloggerki, w której odpowiadamy na pytania, aby trochę się rozpowszechnić. Ja nominowałam Twojego bloga: więcej szczegółów u mnie : http://kulinarnewyskoki.blogspot.com
OdpowiedzUsuń