Składniki:
- 200g miękkiego masła
- 120g brązowego cukru
- 4 jajka
- 200g mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
śliwki:
- 500g śliwek
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka mocnego alkoholu (spirytus, whisky itp)*
- 1/2 łyżeczki pasty waniliowej*
- szczypta cynamonu
kruszonka:
- 50g masła
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie:
Śliwki umyć i przepołowić. Zasypać cukrem oraz cynamonem. W łyżce alkoholu rozpuścić pastę waniliową i wlać wszystko do śliwek. Dobrze wymieszać i odstawić na pół godziny, aby owoce puściły sok.
Masło utrzeć do białości. Dodać cukier, sól i jajko, jedno po drugim. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do ciasta. Konsystencja powinna być gęsta.
Masło, mąkę i cukier wymieszać, aż powstanie kruszonka.
W przygotowaną blaszkę o wymiarach 26cm x 19cm przełożyć ciasto i wyrównać łyżką. Włożyć śliwki, jedną obok drugiej. Na wierzch wysypać kruszonkę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C, przez ok 60 minut, do momentu, aż patyczek wbity w ciasto będzie zupełnie suchy.
Smacznego :)
*można użyć 1 łyżeczki prawdziwej esencji waniliowej, wtedy pomijamy dodatek alkoholu
Bardzo lubię takie ciasta. Dawno nie piekłam nic słodkiego, może skuszę się na takie smakowite ciacho obficie posypane kruszonką;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło!
Malwinna
Uwielbiam ciasta ze sliwkami. Twoje musi byc niezwykle aromatyczne. Zjadlabym kawalek do popoludniowej kawki :))
OdpowiedzUsuńZatęskniło mi się za ciastem śliwkowym, takie z kruszonką byłoby idealne
OdpowiedzUsuńPycha, bardzo podoba mi się to oddzielne przyprawienie śliwek :)
OdpowiedzUsuńTeż lubię takie ciasta, ze śliwkami przepyszne !
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam bardzo za komentarze :)
OdpowiedzUsuń