Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 5 łyżek soku z pomarańczy
- 3 łyżki sosu teriyaki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżeczka tartego imbiru świeżego
- 2 łyżki miodu naturalnego
- szczypta suszonego tymianku
- szczypta soli
- oliwa
do podania:
- zredukowany ocet balsamiczny*
- rukola
- oliwa
Przygotowanie:
Jedną łyżkę sosu teriyaki wymieszać z sokiem z pomarańczy i ząbkami czosnku (pokrojonymi w plastry), tymiankiem i szczyptą soli. Włożyć piersi z kurczaka i odstawić minimum na godzinę (lub całą noc).
Po tym czasie usunąć ząbki czosnku.
Na rozgrzaną oliwę włożyć piersi z kurczaka i przez chwilę obsmażyć z obu stron. Mięso zdjąć z patelni i odłożyć na bok. Na patelnię wlać pozostałą ilość sosu teryjaki, ocet ryżowy, miód oraz imbir, podgrzać przez chwilę, aby składniki się połączyły.
Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posmarować po wierzchu glazurą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec przez 25 minut.
Podawać na liściach rukoli skropionych oliwą. Całość udekorować zredukowanym octem balsamicznym.
Smacznego :)
* zredukowany ocet balsamiczny można kupić gotowy
zapowiada się bardzo smakowicie. :)
OdpowiedzUsuńWsunąłbym takiego kuraka tylko by mi się uszy trzęsły :)
OdpowiedzUsuńWspaniała! Świetne smaki
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam bardzo :)
OdpowiedzUsuńznalazłam Twój przepis dziś po południu i zapragnęłam zrobić takie mięsko .... nie miałam sosu teriyaki, ale delikatnie zmodyfikowałam sos sojowy, dodając trochę cukru, cynamonu i imbiru, tak coś doczytałam, ale szczerze mówiąc nie próbowałam nigdy teriyaki, więc nie wiem czy dobrze zrobiłam, ale ... piersi są w tej chwili w piekarniku i niesamowicie pachnie w całym domu
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i dziękuję za pomysł :)