Mizeria jest zrobiona ze słodko-kwaśnym dressingiem, odpowiednio doprawionym pieprzem i świeżym szczypiorkiem.
Składniki:
- 3 filety z kurczaka
- 1/2 szkl bułki tartej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 1/3 łyżeczki mielonej kurkumy
- szczypta pieprzu cayenne lub mielonej chili
- jajko
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
mizeria
- 1 ogórek
- 2/3 szkl kwaśnej, gęstej śmietany
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka octu owocowego lub soku z cytryny
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- sól
- 2 łyżki siekanego szczypioru świeżego
Przygotowanie:
Umyty i obrany ogórek pokroić w plastry, posypać solą i odstawić na 15 minut.
Śmietanę wymieszać z cukrem, dodać ocet i pieprz.
Umyte i osuszone filety z kurczaka pokroić na kotlety. Posypać solą i pieprzem. Odstawić na bok.
Jajko roztrzepać w talerzu. Mąkę wymieszać z bułką tartą, słodką papryką, cayenne i kurkumą.
Olej rozgrzać na patelni. Każdy kotlet zamoczyć z obu stron w jajku a następnie obsypać dokładnie panierką, można delikatnie przycisnąć dłonią, aby jak najdokładniej panierka przywarła do mięsa.
Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor, następnie odkładać na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Z ogórków odlać sok. Im krócej będą stały nasolone, tym mniej będzie soku a plasterki będą bardziej chrupiące. Niektórzy lubią miękki plasterki ogórka, inni wolą, kiedy ogórek w mizerii jest jędrny. Czas odstawienia ogórków pozostawiam więc do indywidualnej decyzji.
Wlać śmietanę i posypać szczypiorkiem, wymieszać dokładnie.
Smacznego :)
Fajne urozmaicenie tradycyjnego kotleta, w dodatku na ostro tak jak lubię :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają ! Panierka rewelacyjna i smacznie skomponowana ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń