Sałatka grecka cieszy oko ilością barw na talerzu. Idealna na duże przyjęcie jak i na skromną kolację. Podana z sosem pełnym ziół, przypadnie do gustu każdemu, kto lubi świeże warzywa.
Składniki:
- 2 garście mieszanki sałat lub pokruszonych liści sałaty lodowej
- 2 pomidory
- 1/3 zielonego ogórka
- 1/2 cebuli
- 1/2 czerwonej papryki
- garść oliwek
- ser grecki (typu feta)
sos:
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1/3 łyżeczki suszonego czosnku lub pół zabka świeżego (drobno posiekanego)
- 1/2 łyżeczki oregano (suszonego lub świeżego)
- 2 dymki (biała część)
- 1/3 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
- 1/2 łyżeczki natki pietruszki (świeżej lub suszonej)
- 1/2 łyżeczki brązowego cukru
- szczypta soli*
- pieprz biały
- szczypta mielonej kolendry
- 1/3 szklanki oliwy
Warzywa umyć i pokroić. Ułożyć na sałacie, obsypać serem pokrojonym w kostkę a na wierzchu ułożyć oliwki.
Sok z cytryny wymieszać z cukrem i solą, następnie dodać zioła i przyprawy. Wymieszać i całość uzupełnić oliwą. Mieszać do połączenia się składników.
Przygotowanym sosem polać sałatkę.
Smacznego :)
*soli nie może być za dużo, ponieważ ser do sałatki jest już słony
Bardzo lubię sałatkę grecką, jest prosta do zrobienia i bardzo smaczna :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się Tomku :) Też ją lubię za smak i prostotę wykonania.
UsuńPiękna :) Tylko żeby w Polsce można było dostać taką fetę jak w Grecji... :)
OdpowiedzUsuńMasz rację ale jak nie ma wyboru to trzeba korzystać z tego, co jest dostępne. Ja tę sałatkę i tak uwielbiam.
Usuń