niedziela, 14 października 2012

Kurczak pieczony, marynowany na ciepło

Bardzo smaczna i ciekawa propozycja na obiad. Kawałki kurczaka pieczone, wcześniej marynowane w marynacie, którą przygotowuje się na gorąco.


Składniki:

  • 8-10 kawałków kurczaka (podudzia, skrzydełka, pałki)
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1/2 szkl syropu z ananasa (może być z puszki)
  • 2 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 gałązki tymianku lub pół łyżeczki suszonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki suszonej papryki
  • szczypta chili
  • 1 łyżeczka mieszanki curry
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • pół szkl bulionu

Cebulę posiekać, zeszklić na oleju. Marchewkę pokroić w słupki, dodać do cebuli. Czosnek przecisnąć przez praskę i także dodać do cebuli. Dusić na wolnym ogniu aż marchewka zmięknie. Następnie dodać paprykę, chili i koncentrat pomidorowy. Wymieszać, podsmażyć ok 2 minut i zalać sokiem z ananasa. Dusić 5 minut. Wyłączyć palnik i dodać resztę przypraw: tymianek, curry, sól, miód i sok z cytryny.

Kawałki kurczaka umyć i osuszyć. Włożyć do płaskiego naczynia i zalać przestudzoną marynatą. Odstawić do całkowitego przestygnięcia, następnie przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki. Tak zamarynowane mięso można przechowywać dobę.

Mięso przełożyć do ceramicznego garnka do pieczenia, zalać bulionem, przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego piekarnika (220 C) na godzinę. Można upiec w blaszcze okrytej folią aluminiową. Po godzinie zdjąć przykrycie i piec ok 20-30 minut.

Smacznego :)


2 komentarze:

  1. Smakowity, podobają mi się słodkie akcenty w postaci miodu i syropu z ananasa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobrze komponują się z delikatnym mięsem kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń