Składniki:
- 8-10 kawałków kurczaka (podudzia, skrzydełka, pałki)
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1/2 szkl syropu z ananasa (może być z puszki)
- 2 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- 2 gałązki tymianku lub pół łyżeczki suszonego
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki suszonej papryki
- szczypta chili
- 1 łyżeczka mieszanki curry
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oliwy
- pół szkl bulionu
Cebulę posiekać, zeszklić na oleju. Marchewkę pokroić w słupki, dodać do cebuli. Czosnek przecisnąć przez praskę i także dodać do cebuli. Dusić na wolnym ogniu aż marchewka zmięknie. Następnie dodać paprykę, chili i koncentrat pomidorowy. Wymieszać, podsmażyć ok 2 minut i zalać sokiem z ananasa. Dusić 5 minut. Wyłączyć palnik i dodać resztę przypraw: tymianek, curry, sól, miód i sok z cytryny.
Kawałki kurczaka umyć i osuszyć. Włożyć do płaskiego naczynia i zalać przestudzoną marynatą. Odstawić do całkowitego przestygnięcia, następnie przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki. Tak zamarynowane mięso można przechowywać dobę.
Mięso przełożyć do ceramicznego garnka do pieczenia, zalać bulionem, przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego piekarnika (220 C) na godzinę. Można upiec w blaszcze okrytej folią aluminiową. Po godzinie zdjąć przykrycie i piec ok 20-30 minut.
Smacznego :)
Smakowity, podobają mi się słodkie akcenty w postaci miodu i syropu z ananasa :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobrze komponują się z delikatnym mięsem kurczaka :)
OdpowiedzUsuń