Kanapkę można jeść nie patrząc na nią co chwila, tak jak to ma miejsce, gdy jemy danie z talerza. Bo odruchowo każdy potrafi włożyć ją do ust, bo raz "złożona" nie wymaga co chwilę sprawdzania co w niej jest. Można ją ze sobą wszędzie zabrać, można ją zjeść także prawie w każdym miejscu.
Dziś proponuję Wam kanapki z ostrą rukolą, na której położony jest cienki plasterek wędzonego sera, ugotowane na twardo jajko, wędzona makrela, słodko-pikantny dressing musztardowy i posiekany szczypior. Podstawą kanapki jest chleb ciabatta. Poezja smaku.
Składniki:
- kromki świeżego chleba ciabatta
- cienkie plasterki wędzonego sera
- rukola
- jajko ugotowane na twardo
- wędzona makrela
- świeży, posiekany szczypior
- masło
- sól
- pieprz kolorowy
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy (słodkiej, typu sarepska)
- szczypta suszonego czosnku
Przygotowanie:
Majonez wymieszać z musztardą i czosnkiem.
Kromki chleba posmarować odrobiną masła, nałożyć plasterek sera, na nim kłaść listki rukoli.
Makrelę porwać na drobne kawałki. Jajko pokroić w plastry. Ułożyć na rukoli, polać sosem musztardowym i posypać szczypiorkiem. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem kolorowym.
Smacznego :)
wygląda obłędnie, uwielbiam wędzone rybki na kanapkach :)
OdpowiedzUsuńza rukolą nie przepadam, ale może któregoś dnia dam się przekonać :)
Zauważyłam, kupując rukolę w różnych miejscach, że czasem jest bardzo ostra a czasem zupełnie łagodna. Nie wiem, czy to skutek formy uprawy czy może odmiany ale polecam Ci spróbować tej sałaty z kilku miejsc. Mi osobiście najbardziej smakuje ta najmniej ostra. Rukola może być naprawdę ciekawym przysmakiem :)
UsuńJa tu głodny siedzę, a takie kanapeczki doprowadzają mnie do ślinotoku ;)
OdpowiedzUsuńTomku częstuj się więc :)
Usuńniecodzienne ale wyglądają rewelacyjnie
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci Olu bardzo :)
UsuńWitam :) Nominowałam Twojego bloga do wyróznienia w LIEBSTER BLOG - więcej szczegółów na moim blogu! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńKanapki na ciabacie są najlepsze!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńUwielbiam kanapki, zwłaszcza na ciepło. Ostatnio kupiłam na https://duka.com/pl/agd/tostery opiekacz do kanapek, w którym regularnie przygotowuję teraz różne zapiekanki oraz tosty. Urządzenie przydaje mi się gdy nie mam zbyt wiele czasu i potrzebuję zrobić sobie coś dobrego do jedzenia na szybko. Zazwyczaj tosty jadam na śniadanie. Uważam je za idealny posiłek na początek każdego dnia.
OdpowiedzUsuń