Składniki:
- 300g ugotowanej ryby
- 300g ugotowanych ziemniaków
- 8 łyżek posiekanego koperku
- 6 łodyg cebuli dymki (zielona część)
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soli (lub mniej, jeśli ryba jest słona)
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 jajka
- olej
Przygotowanie:
Mięso ryby rozdrobnić widelcem, ziemniaki ugnieść na pure. Wymieszać w misce, dodać koperek i posiekaną dymkę, sól, pieprz, mąkę i skórkę z cytryny. Jajka roztrzepać i wlać do miski. Wyrobić masę, aby składniki dobrze się wymieszały.
Uformować kotlety i ułożyć na desce. Każdy posypać mąką i odstawić na pół godziny. Masa stanie się bardziej zwarta.
Kotlety smażyć na oleju, na złoty kolor z każdej strony. Odsączyć na papierowym ręczniku, jeśli nie będą bezpośrednio podane, przełożyć na żaroodporne naczynie i wstawić do ciepłego piekarnika (140 C).
Przed podaniem można posypać posiekanym koperkiem.
Smacznego :)
Fajny pomysł na kotleciki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, są naprawdę smaczne :)
Usuń